Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaČlánky / InformaceMistrovská zkouška v Regensburgu v SRN

Mistrovská zkouška v Regensburgu v SRN

20.8.2015 - Dne 23.07.2015 byla na základě pozvání od pana Heldweina a pana Rechenmachera z Řemeslné komory z Dolního Bavorska vyslána delegace (pan Daňo - zástupce Cechmistra, Pavel Žatečka- generální sekretář a učitel Vladimír Synač z Plzeňského SOU)  z našeho  Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR do Regensburgu, kde se pravidelně konají mistrovské zkoušky.

 

Mistrovská zkouška v Regensburgu v SRN

 

Dne 23.07.2015 byla na základě pozvání od pana Heldweina a pana Rechenmachera z Řemeslné komory z Dolního Bavorska vyslána delegace (pan Daňo - zástupce Cechmistra, Pavel Žatečka- generální sekretář a učitel Vladimír Synač z Plzeňského SOU)  z našeho  Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR do Regensburgu, kde se pravidelně konají mistrovské zkoušky.

Důvodem návštěvy bylo získání přehledu o celém průběhu mistrovských zkoušek, které by měly v budoucnu být zavedeny v ČR.

Dověděli jsme se mnoho důležitých a užitečných informací, které bychom mohli využít v našich podmínkách. S některými informacemi bych Vás rád seznámil.

10 týdnů před samotným začátkem zkoušek je vyhlášeno (celostátně jednotné) tematické zadání zkoušky, ke kterému každý uchazeč musí připravit dvě varianty řešení (skicou nakreslené a barevně řešené). Součástí návrhů je i podrobná dokumentace vztahující se k vlastnímu návrhu, obsahující zpracovaný popis jednotlivých technologických postupů, použitého nářadí, vlastnosti použitých materiálů a jejich zdůvodnění.  Komise vybere jeden ze dvou návrhů a ten pak musí být během týdne (tj. 40 prac. hodin)  pod  dohledem zrealizován.  Praktická zkouška je realizovaná v ukázkovém boxu cca 3 x 3 m a na něm ukázat všechny dovednosti vztahující se k danému tématu.   Téma zadání je každý rok jiné, letos bylo téma: zrestaurování starého statku ve stylovou restauraci včetně jejího loga. V pracích se musí objevit malování, natírání, tapetování, linkování, šablonování a další dekorační práce. Jednotlivé techniky a celkový estetický dojem jsou hodnoceny bodovým systémem, kdy 100 bodů je maximum a 50 bodů minimem pro získání mistrovské zkoušky.

Tím, že uchazeč získá mistrovskou zkoušku, může jako podnikatel zaměstnávat zaměstnance, učně a získávat prestižnější zakázky, kdy má zákazník garanci odborné firmy. V Německu je odborná kvalifikace vysoce ceněná a otevírá velké možnosti v profesním podnikání.  

Závěrem bych chtěl říct, že získanými informacemi se bude Rada Cechu zabývat, ale zdaleka ne všechno je u nás realizovatelné vzhledem k současné situaci. V Německu mají tento systém již řadu let zavedený a vyzkoušený a my teprve po 25 -ti letech možnosti svobodného podnikání stojíme na začátku mistrovské zkoušky, kterou budeme muset přizpůsobit našim podmínkám.

   

 

Ostatní fotografie naleznete na http://cechmal.rajce.idnes.cz/Mistrovska_zkouska_v_Regensburgu_v_SRN/ 

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Topolančino, 20.8.2015, 12:09

zpět | nahoru