Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyHodinoví manželé nejsou řemeslníci. Chybí jasná pravidla, co smí a nesmí dělat

Hodinoví manželé nejsou řemeslníci. Chybí jasná pravidla, co smí a nesmí dělat

8.8.2016 - Hodinoví manželé fušují do řemesel, na která nemají oprávnění. Jde o bezpečnost a také kvalitu práce. Podle AMSP a Hospodářské komory chybí jasná pravidla.

Hodinoví manželé nejsou řemeslníci. Chybí jasná pravidla, co smí a nesmí dělat

Hodinoví manželé fušují do řemesel, na která nemají oprávnění. Jde o bezpečnost a také kvalitu práce. Podle AMSP a Hospodářské komory chybí jasná pravidla.

Hodinový manžel je pomocníkem v domácnosti, který pomůže se všemi drobnými pracemi, na které jeho klienti sami nestačí. Opraví kapající kohoutek, zasklí okno, vymění žárovky, poseká zahradu, natře dveře, a dokonce může také například nakoupit. Jejich služeb využívá stále více lidí. Podle slov šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karla Havlíčka se však jejich působení na trhu vymklo z rukou a hodinoví manželé často poskytují služby a práce, na které nemají oprávnění: Jedná se o to, že kdo má živnost volnou, nemůže dělat činnost, která vyžaduje živnost řemeslnou nebo vázanou. Jedná se například o profese elektrikářské, instalatérské, natěračské, malířské atd.

Jde o bezpečnost a kvalitu

Problém tkví nejenom v tom, že by hodinoví manželé neoprávněně fušovali řemeslníkům do jejich práce a o kšefty je tak připravovali, ale ve hře je hlavně bezpečnost a také kvalita a odbornost poskytovaných služeb, vyhotovených zakázek či provedených oprav.

Psali jsme: Hodinového manžela znáte, ale co takhle hodinovou dílnu?

Hodinový manžel zpravidla nemá živnostenské oprávnění k celému spektru služeb, které nabízí. Jde především o specifické odborné činnosti typu zásah do elektrického vedení či, na první pohled nevýznamné, čistění komína. Tyto činnosti však musí být provedeny odborníkem v oboru. Provádí-li je osoba bez odbornosti, tak jednak ohrožuje zákazníka – spotřebitele na zdraví i majetku, jednak vrhá špatné světlo na odborníky v oboru, neboť zveřejňovány jsou následně spíše příklady špatné praxe, říká k tématu vedoucí Oddělení legislativy, informací a poradenství Hospodářské komory ČR Markéta Schormová.

Práce bez lejstra? Porušení pravidel

Šéf AMPS připouští, že se najdou hodinoví manželé, kteří odvedou svou práci mnohem lépe než řemeslník, který se prokáže kvalifikací, odmítá však porušování nastavených pravidel. A právě na jejich upřesnění, co smí a nesmí hodinoví manželé vykonávat, asociace bazíruje.

Využijte: Základní manuál pro rozjezd: Jak si založit živnost

Připravujeme připomínky k novele živnostenského zákona, kde chceme vymezit některé profese a současně zpřísnit podmínky pro ty, kteří budou provádět práce mimo jejich kvalifikaci. Současně připravujeme režim mistrovské zkoušky a v neposlední řadě jsme spustili velký portál www.mistriremesel.cz , kde umisťujeme pouze řemeslníky, jejichž živnostenský list odpovídá jejich zaměření, dodává Havlíček. V tuto chvíli disponuje server 20 tisíci řemeslníky. 

Psali jsme: Živnosti vázané se rozšířily. Ve Sbírce zákonů vyšla novela zákona

A o vymezení jasných pravidel, která zamezí konkurenčnímu boji mezi řemeslníky a hodinovými manželi, je přesvědčena také Hospodářská komora ČR: Vzhledem k narůstajícímu počtu hodinových manželů je třeba tento systémový problém uchopit a řešit tak, aby pro všechny podnikatele na daném segmentu trhu platila stejná pravidla a nedocházelo k neodůvodněným konkurenčním výhodám hodinových manželů proti „klasickým“ živnostníkům, uzavírá Markéta Schormová.

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Žatečka Pav, 8.8.2016, 16:02

zpět | nahoru