Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaProjektyProjekt "In Paint" (UNIEP)Proč si vybrat obor Malíř-lakýrník-tapetář

Proč si vybrat obor Malíř-lakýrník-tapetář

28.1.2019 - projekt In-Paint hledá cesty, jak zvýšit zájem studentů o tento obor

 

Informace o projektu: http://www.cechmal.cz/index.php?menuID=299

V současné době je nedostatek kvalitních řemeslníků. V mezinárodním projektu In Paint pod hlavičkou UNIEP si sdílíme zkušenosti při hledání cest, jak zvýšit zájem o učňovské školství. Je potřeba, aby na řemeslné obory chodili nejenom zruční, ale také bystří mladí lidé.

Obor malíř-lakýrník a tapetář je svobodné povolání, velice kreativní, s minimálními vstupy do podnikání.

Video s profilem oboru:


https://www.youtube.com/watch?v=qfrl6Jn62wc

 

Malíř a lakýrník

·        Kód oboru: 39-41-H/01

·        Kategorie vzdělání: Střední odborné vzdělání s výučním listem

·        Skupina oboru: Speciální a interdisciplinární obory (Kód: 39)

·        Výstupní certifikát: výuční list

Charakteristika přípravy v oboru

Žáci se naučí provádět přípravné práce, tj. volit, používat a udržovat nářadí, zařízení a pracovní pomůcky; volit materiály a výrobky; připravovat různé druhy podkladů pro malířské, tapetářské, lakýrnické a natěračské práce; připravovat nátěrové hmoty a tapety k použití; posuzovat pracovní podmínky pro provádění malířských, tapetářských, lakýrnických a natěračských prací, jako jsou teplota, vlhkost vzduchu, prašnost aj. Provádět odborné malířské a tapetářské práce, tj. volit vhodný nátěrový systém; nanášet malířské nátěrové hmoty různými technikami v jednom nebo více odstínech v interiéru a exteriéru (na fasádách); používat dekorativní malířské techniky; aplikovat různé druhy tapet v interiéru a exteriéru. Provádět odborné lakýrnické a natěračské práce ve stavebnictví a strojírenství, tj. volit vhodný nátěrový systém; nanášet lakýrnické nátěrové hmoty různými technikami; provádět konečnou úpravu laků broušením a leštěním, speciální nátěry, opravy laků a písmomalířské práce. Součástí přípravy je osvojení průpravných činností, tj. používat technickou dokumentaci, zejména materiálové a technologické listy, navrhovat barevná řešení prostorů nebo výrobků; provádět jednoduché výpočty spotřeby materiálů a orientovat se v jednoduchých cenových záležitostech oboru, zpracovat položkový rozpočet; pracovat s prostředky informačních a komunikačních technologií, zejména v oblasti získávání odborných informací; znát vliv činností v oboru na životní prostředí a nakládat s odpady v souladu s platnými předpisy. Obor je koncipován tak, aby bylo umožněno vytvoření specializovaného školního vzdělávacího programu malíř zaměřeného na malířské a tapetářské práce a lakýrník a natěrač zaměřeného na lakýrnické a natěračské práce ve stavebnictví a strojírenství.

Uplatnění absolventů v oboru

Absolventi jsou kvalifikovaní pracovníci, kteří se uplatní ve stavebnictví v povolání malíř, lakýrník a natěrač nebo ve strojírenství v povolání lakýrník. Po splnění podmínek podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) mohou získat živnostenský list pro výkon řemeslné živnosti malířství, lakýrnictví a natěračství a pracovat jako osoby samostatně výdělečně činné. Absolventi mohou pokračovat nástavbovým studiem v oborech stavebního zaměření.

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Bukáčková H, 28.1.2019, 15:48

zpět | nahoru