Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkySanace a povrchová úprava stropů ustájení krav v Zemědělském družstvu Pluhův Žďár

Sanace a povrchová úprava stropů ustájení krav v Zemědělském družstvu Pluhův Žďár

22.6.2020 - Společnosti Plestaran a Storch spojily své síly.

Popis in situ:

Investor řeší problém hygienizace a výmalby stropů ustájení krav. Stávajívcí opatření spočívala v pravidelné výmalbě obvodových stěn pravděpodobně z cihelného zdiva, které jsou pravidelně ošetřovány vápenným nátěrem aplikovaným pomocí malířské štětky. Co se týká stropů, vzhledem k k jejich konstrukci a stavu, zde nebylo možno použít vápenná nátěr z důvodů přídržnosti hydroxidu vápenatého na kontaminovaný povrch a obtížnosti aplikace. Stropní konstrukce jeví známky pouze povrchového znečistění zplodinami dieselových zemědělských strojů a biologického zatížení komplexem plísní – pravděpodobně Aspergilus versicolor, Alternata alternata, Verticilia luteoalbum,  a symbiotickým společenstvím plísní,  řas, nebo sinic. Je též pravděpodobné zatížení močovinou.

Konstrukce stropu

Vzhledem k tomu, že nebyl odebrán vzorek materiálu, je možné dovozovat ze stáří objektu že se jedná o hydrofobizované dřevovláknité desky s aglomerovaného dřeva pojené fenolformaldehydovou pryskyřicí, nebo dřevovláknité desky s aglomerovaného dřeva pojené cementem. Podle stavu desek lze usuzovat, že desky mají rubovou a lícovou stranu – jiné povrchy, nebo byly použity různé typy desek.

Stavebně technický průzkum a návrh technického opatření

Byl proveden na základě konzultace se zhotovitelem v místě stavby dne 13.9.2019. po vzájemné shodě byl navržen tento postup:

-        Aplikace fungicidního koncentrátu PLESTARAN STOP/PREVENT nástřikem, čas působení 24 hodin

-        Omytí povrchu tlakovou vodou

-        Po vyschnutí aplikace fungistatické barvy PLESTARAN 50

-        Sledování zkušebního plochy – 2 desky po dobu alespoň 6 měsíců

-        Vyhodnocení

 

Vyhodnocení  zkoušky

Zhotovitel a investor konstatovali, že zkouška navrženého technického opatření vyhověla po funkční stránce a rozhodli se pro aplikaci na celé stropní konstrukci objektu.

Aplikace

Po dohodě se zhotovitelem Jiřím Maryškou společnost PLESTARAN dodala fungicidní přípravek PLESTARAN STOP/PREVENT a fungistatickou barvu PLESTARAN 50.

 

Bylo dohodnuto, že aplikace barvy bude pomocí stříkací techniky STORCH Airless ST 550, a pro tento účel byl k samotné aplikaci barvy přizván technický poradce společnosti CIRET Luboš Zavadil, který konzultoval se zhotovitelem nejvhodnější typ trysky a nastavení stříkacího zařízení.

V průběhu aplikace byl zjištěno, že použitá barva PLESTARAN 50 má tendenci při průchodu vnitřním sítkem stříkacího zařízení a tryskou krystalizovat a ucpávat se. Změna tlaku na stříkacím zařízení neměla vliv na samotné ucpávání.

Po konzultaci s technickým poradcem společnosti Ciret byla doporučena tryska kat. číslo 699521, nebo 699 523 a aplikace bez použití vnitřního sítka stříkacího zařízení.

Po těchto úpravách již byla aplikace bezproblémová, ovšem po upozornění zhotovitele má barva PLESTARAN tendenci velmi rychle krystalizovat při nečinnosti zařízení, je proto nutné mít rysku  při přestávkách v práci mít trysku vyjmutou, popřípadě ponořenou ve vodě.

Odkaz na zhotovitele: http://www.cechmal.cz/index.php?cmd=subject&id=17&menuID=65

Odkaz na dodavatele barvy a fungicidního přípravku: https://www.plestaran.cz/interierove-barvy/

Odkaz na dodavatele stříkací techniky STORCH: http://www.storch.cz/nase-vyrobky/strikaci-technika-airless/storch-airless-st-550/    

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Bukáčková H, 22.6.2020, 15:09

zpět | nahoru