Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417

Euroskills 2008

7.9.2018 - Kopie článku ze dne 26.9.2008
Ve dnech 18. až 20. září proběhla soutěž Euroskills 2008 v Rotterdamu. V oboru "malíř, lakýrník, natěrač"  reprezentoval Českou republiku a náš Cech Jan Konečný z Kroměříže. Na tuto soutěž mohli jet pouze účastníci do 25 let.

Kopie článku ze dne 26.9.2008 

Náš reprezentant dle informací z Hospodářské komory (technicky zajišťovala celou výpravu) byl velice dobře připraven, ale bohužel na stupně vítězů nedosáhl. Pro informaci je dobré objasnit, co taková reprezentace znamená. V prvé řadě Vás musí uvolnit zaměstnavatel minimálně na jeden týden z práce (zaměstnavatel nebo OSVČ tím přichází o finance), dále to obnáší mnoho dnů věnovaných přípravě (hlavně o sobotách a nedělích).

Zahraniční účastníci jsou na tyto soutěže uvolněni minimálně na měsíční přípravu, kdy trénují zadání soutěže stále dokola, tak až mají veškeré úkony plně zautomatizované, což v naších podmínkách dlouho nebude možné. Náš soutěžící jel na soutěž pouze s jedním malým kufrem na nářadí, dle informací vše mělo být připravené na místě. Ale skutečnost byla jiná! Nikde nic, žádné nářadí, nádoby na rozmíchání barev… vše se muselo shánět na místě, což velmi zdržovalo od samotné práce a čas neúprosně běžel a v závěru chyběl. Ostatní soutěžící to asi „tušili“ a přivezli si velké kontejnery s nářadím a vším dalším potřebným. Navíc měl každý k ruce asistenta – experta z oboru, který mu vše vyřizoval, připravoval nářadí včetně úklidu pracoviště. Na celou českou výpravu cca 30 osob byli pouze čtyři překladatelé, tak si asi všichni dovedete představit, kolik času se ztratilo, nežli si náš soutěžící sám něco vyřídil.

Na soutěži bylo zakázáno olepování páskami, což je při písmomalířčině pochopitelné, ale že zakázali Honzovi používat pro linkování malštok i pravítko, bylo naprosto nepochopitelné a dá se říci, že i diskriminující.

To je pár informací, které trochu přibližují soutěž a ukazují, že i desítky hodin věnované přípravě nikdy nepodchytí všechny záludnosti soutěže.

Velmi pozitivní byl ohromný zájem veřejnosti, medií i vrcholných představitelů země, dokonce se přijela podívat i holandská princezna. To se bohužel nedá říci o naší zemi, kde se všichni hrdě hlásí k tomu, jak je nutné pomoci náboru nových učňů do řemesel a když se koná takováto světová akce, tak se zde v mediích neobjeví ani čárka natož fotka, nebo dokonce televizní záznam. Pouze se objeví zpráva, že magistrát hlavního města Prahy otevře nové gymnázium na počest Milady Horákové.

Tímto bychom velmi rádi poděkovali našemu účastníkovi, který kvalitně reprezentoval náš Cech a Českou republiku na tak významné soutěži, jako Euroskills je.

Dále děkujeme firmě Color Expert Štorch, která poskytla velmi rychle materiálové vybavení pro soutěžícího a věříme, že na příští soutěž makreting HKČR v této oblasti zajistí nějaké sponzory z barvářského oboru, aby bylo možné zajištit i technického experta, ke každému řemeslu.

Další informace o soutěži jsou na níže uvedených odkazech a videích

Výsledky_EuroSkills_2008.doc (dokument MS Word)Výsledky_EuroSkills_2008.doc

Článek na stránkách HKČR: http://www.komora.cz/hk-cr-top-02-sede/vzdelavani-a-lidske-zdroje/czechskillseuroskills/czechskillseuroskills/default.aspx

 

Video ze zahájení: http://www.youtube.com/watch?v=WXUdodQjFgU&eurl=http://209.85.135.104/translate_c?hl=cs&sl=en&tl=cs&u=http://www.euroskills2008.eu/en/news/2008-09-18-eurosk

 

zde je popis zadání a soutěže: /index.php?cmd=item&id=124&menuID=1  

 

video princezna:  http://www.youtube.com/watch?v=49CF1hUG2Z4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cech malířů a lakýrníků ČR - Stavinohová Šárka, 26.9.2008, 13:43

zpět | nahoru