Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyPozvánka na odborný seminář s památkáři 3.5. Praha

Pozvánka na odborný seminář s památkáři 3.5. Praha

27.4.2022 - Nenechte si ujít ojedinělý seminář a komentovanou prohlídku fasád na Václavském náměstí

Vážení kolegové z oboru,

máme ještě volná místa na Odborný seminář s památkáři, na který bychom vás rádi pozvali.

Seminář se uskuteční v úterý 3.5. od 9 do 12 hodin. Po skončení bude následovat prohlídka fasád na Václavském náměstí, viz příloha.

Povede ho památkář a odborník na slovo vzaté - Ondřej Šefců. Seminář bude o barvách, barevném vnímání, fasádách a dalším z našeho oboru. Cena přednášky je díky CMLT ČR pouze 500 Kč, pro členy Cechu zdarma.

Občerstvení na místě nebude, vemte si každý s sebou svačinu.

Přednáška bude zde na Václavském náměstí, pozor nedá se parkovat: přednášková aula domu ABF, Václavské náměstí 833/31, http://www.abf-nadace.cz/#/contacts

Na místě bude informační stánek Cechu, kde se dozvíte o možnostech členství, výhodách členství, a také si budete moct zakoupit ceník malířských lakýrnických a natěračských a tapetářských a dekoračních prací URS se slevou 10 %, tedy za 450 Kč. Info o ceníku: http://www.cechmal.cz/index.php?cmd=item&id=1419&menuID=1 + https://www.facebook.com/197561433611889/posts/4272536699447655/

V příloze je podrobný obsah přednášky pana Šefců + krátká biografie o přednášejícím.

Zájemci o seminář, hlaste se, napište, volejte ( info@cmlt.cz , 775 40 40 04).

 

O BARVÁCH A JEJICH UŽITÍ VE STAVEBNÍ ZEJMÉNA PAMÁTKOVÉ PRAXI

přednáškové dopoledne pro CMLT ČR dne 3. května 2022

Přednášející: Ing. arch. Ondřej Šefců, odborný pracovník, specialista Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Praze

Místo konání: Přednášková aula domu ABF, Václavské náměstí 833/31 (je to v horní polovině, téměř naproti staré tramvaji)  – uvnitř v pasáži, je tam též čínská restaurace, pozor nedá se parkovat - http://www.abf-nadace.cz/#/contacts

Termín :  úterý 3. května 2022 , 9:00 – 12:00

Pořádající : CMLT ČR - Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, www.CMLT.cz , info@cmlt.cz , 777 02 04 03

Cena přednášky: 500 Kč, pro členy Cechu zdarma

Stručná anotace: Přednáškové dopoledne vychází z cyklu přednášek, které jejich autor přednesl v rámci seminářů Společnosti pro technologie ochrany památek (STOP, https://www.pamatky-stop.cz/ ). Přednášky zazněly na seminářích o barvách v letech 2015, 2016, 2017. Autor a garant seminářů zde zúročil svoje zkušenost z více jak 30 leté praxe v terénu, vlastních zkušeností z malířství a studiu mnoha odborných knih a dalších podkladů. Blok se skládá z třech základních přednášek.

I.                 První je věnována smyslovému vnímání barev, tedy tomu, jak člověk vlastně vnímá barvy, jaké jsou silné i slabé stránky toho barevného vnímání, jaké optické, fyzikální, ale i subjektivní aspekty vstupují do tohoto procesu, jak se tyto jevy uplatňují např. v umění a čeho je třeba se vyvarovat. 

II.               Další blok je věnován významu barev v architektuře, ale i obecně, základům práce s barvami, vyvolaným účinkům, problematice výběru barev (zejména stavbách) a součástí je přehled způsobu barvení fasád historických objektů.  Tento blok již směřuje více do praxe, pojmenovává klasické zásady rozvrhu barev a popisuje obvyklé chyby a nedostatky.

III.              V rámci třetího bloku je popisována aplikace barev na stavbách, velký důraz je kladen na správný způsob vzorkování barev, výběr odstínů, provádění nátěrů a výčet obvyklých chyb a závad. Všechny přednášky jsou doplněny bohatým obrazovým materiálem, který názorně ilustruje přednášené téma, umožňuje dobré pochopení výkladu a zároveň je možno během výkladu klást dotazy, či debatovat o věcech, které nelze zcela jednoznačně stanovit.

Závěr přednášky bude obohacen o krátkou exkurzi po Václavském náměstí, kde na názorných reálných příkladech budou doloženy některé principy a uvedeny příklady dobrých, problémových a špatných řešení.  Textové separáty příspěvků (bez ilustrací), tvoří přílohu této anotace, stejně jako stručná biografie autora přednášek.

19. 4. 2022                                                                                                 Ing. arch. Ondřej Šefců

 

LEKTOR:

Ing. arch. Ondřej Šefců

Člen společnosti STOP od roku 1996, místopředseda výboru

Absolvent fakulty architektury ČVUT v Praze, obor architektura a územní plánování. Od roku 1983 působil jako odborný pracovník SÚPPOP. V 80. letech 20. stol. pracoval na regeneraci městských památkových rezervací (Tábor, Jindřichův Hradec, Třeboň, Slavonice, České Budějovice, Prachatice). V 90. letech jako pracovník SÚPP (později NPÚ, ÚP) prováděl památkový dohled při obnově paláců pro Poslaneckou sněmovnu PČR, Valdštejnského paláce pro Senát PČR, dále pracoval na obnově Staronové synagogy, Klementina, paláce Kinských pro Národní galerii, zámku Kratochvíle, hradu Křivoklát, hradu ve Strakonicích, obnově Karlova mostu atd. Od roku 2013 je ředitelem NPÚ, územní odborné pracoviště v hl. m. Praze. Je moderátorem většiny seminářů STOP, velkou část z nich odborně garantuje, na četných přednáší. Autor a spoluautor mnoha odborných publikací z oblasti památkové péče.

https://www.grada.cz/autor/defaultauthor/?authorid=4710

https://www.pamatky-stop.cz/

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Bukáčková H, 27.4.2022, 11:10

zpět | nahoru