Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyLetošní poslední sešlost v Brně se konala 9.12.2008

Letošní poslední sešlost v Brně se konala 9.12.2008

17.12.2008 - Letošní poslední sešlost v Brně se konala v úterý dne 9. 12., abychom nezůstali pozadu za Beskydami. My se scházíme 6x ročně a většinou je to příjemný pokec. Ovšem letošní Mikulášská, tradičně U kola, měla vzácného hosta.

Pozvali jsme známé, kolegy i mimo cech, nevím jak ostatní, ale já obvolal snad půl Brna :-).

Přišlo asi 50 maldů a 18 cechistů z Brna + auto (5) našich kamarádů, chlapíků z Kroměříže v čele s cechmistrem Rodomilem Konečným. Jeho pravidelné návštěvy na skupinových schůzkách po celé republice jsou známé, díky za Tvůj čas - Radku. My členové jsme se sešli o hoďku dříve a zvolili si nového vedoucího skupiny.

Je jím Jirka Nový a sekundovat mu bude člen KRK Marek Redlich. Já si potřebuji vyřešit pár svých problémů a myslím, že 5 let v čele Brna mi stačí. Hodně štěstí hoši!

 

Zlatým hřebem večera, byl příchod nejstaršího malíře ve městě, možná i v ČR. Ocenili jsme to Čestným členství naši skupiny a několika dárky.

Pan učitel Žatecký (88,5 roků) jako třídní vychoval jednu generaci brněnských malířů.

V 70. létech v nás probouzel hrdost na řemeslo, učil nás, mimo osnovy, jak vyjít se zákazníkem, jak se představit, jak se nebát říci si o peníze, taková malá škola psychologie a obchodní taktiky.

Vyzrazení řemeslných fíglů, bylo od něj součástí taktiky jak nás zaujmout a povzbudit nás nenápadně ''chodit na fušky'' čili melouchy. Jedno z ukazovacích hesel ''Malíř má tady (v hlavě) a tady (na zadku v peněžence)'', platí snad napořád.

Během večera jsme každý zvlášť i dohromady zavzpomínali s panem učitelem na učňovská léta. Pan učitel si nás většinu pamatoval i s přezdívkami.

Mě například řekl po té co jsme spolu telefonovali ''

A to jsi ty !

Trochus přibral 

a po chvíli ''... no tys seděl v druhé lavici u okna tady s ním a tobě (na mého souseda) jsem říkal Řeka'' a dědek vedle mě kýval, jmenuje se totiž Říčka. ''

Víte hoši, já si pamatuju většinou jen ty grázlíky, kde máte Kreutzra z Husovic?'' a za chvíli ukazoval na kolegu Pepu Křivánka, tehdy vzorného žáčka, ty seš z venkova, myslím, že od Bučovic z Maref.

No a Pepa Křivánek celý večer zjišťoval, kdo na něj tohle vykecal. No prostě pamatovák nebo fligna, jak nás oblbnout?

Všichni jsme se cachali, že ještě i s břichem zvládneme na štaflích ''Žateckého otočku'' na jedné noze o 90-180 stupňů vpravo. Kdo nevěří, ukážeme na setkání.

Němci prý mu říkali Česká opice, ...''Hoši já tam zažil hladu'' a proto večeři zapil pivem. Tak jsme ho ujistili, že dodnes Němci ani nikdo jiný v Evropě neumí chodit na štaflích, jak jsme se mnohokrát přesvědčili při cechovních výletech do zahraničí.

Pan učitel sršel vtipy a dobrou náladou, prostě to bylo fajn. Pan sekretář, v tom čase brázdil země moravské, se dostavil právě 
včas, aby společně s novým vedoucím udělali pár fotek.

Pan učitel nám slíbil účast i na další akci a tou bude ''Slavnost 2009'' v Brně. I termín už víme, sobota 17. října, prozatím. Zkuste nepřijet :-))

Na přípravě této 21. brněnské sešlosti se významnou měrou podíleli pánové:
Jiří Nový, Vilém a Martin Slezákovi - Intermalb v.o.s., Adolf Matějka - Ammbo s.r.o.

Za brněnskou skupinu Adolf Matějka

 

Cech malířů a lakýrníků ČR - Stavinohová Šárka, 17.12.2008, 09:30

zpět | nahoru