Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyMalíři a lakýrníci u primátora

Malíři a lakýrníci u primátora

27.1.2009 - Zástupci Cechu malířů a lakýrníků České republiky se sešli ve středu dne 21.1. na tradičním novoročním setkání s primátorem hlavního města Prahy Pavlem Bémem.

 

Akce se zúčastnila i náměstkyně primátora pro oblast školství Marie Kousalíková. Zástupci Cechu malířů a lakýrníků s primátorem probírali činnost Cechu během roku 2008 a cechovních skupin, ale také problémy v oblasti řemesel.

„Novoroční setkání s Cechem malířů a lakýrníků je pro mě vždy radostí, protože se během roku sice nevidíme jen jednou, ale tentokrát máme možnost hodnocení. Občas si ale povzdechnu nad tím, jak pomalu se daří prosazovat některé věci, odstraňovat překážky. S paní náměstkyní Kousalíkovou vedeme už několik let diskuzi, jak pomoci oborům, jako je tento, aby se jim v konkurenci s jinými středoškolskými obory dařilo. Věřte, že v nás máte své opory,“ řekl primátor hl. m. Prahy Pavel Bém

Cech malířů a lakýrníků zahájil svoji novodobou činnost v roce 2003. Navazuje však na bohatou tradici. Malíři a štítaři pražských měst založili bratrstvo již roku 1348. Karel IV. jim udělil výsady jako spolucechu „malířů duchovních“ a „malířů štítů“. Malíři do svého cechu postupně přibrali sklenáře, knihvazače, řezbáře, pergameníky, zlatotepce, iluminátory a další. Jako svého patrona uctívali sv. Lukáše s malířskými atributy. Roku 1595 císař Rudolf II. vydal důležitý majestát, v němž nařídil, že malíři nemají být nadále považováni za řemeslníky, nýbrž za umělce.

„Právě v oborech vzdělání Malíř, nebo Lakýrník trpí Praha nedostatkem žáků a z toho vyplývajícím nedostatkem kvalifikovaných absolventů. Nezájem žáků o přípravu v uvedených profesích přetrvává i přesto, že technologie a pracovní podmínky absolventů těchto oborů se na rozdíl od dob minulých značně změnily. Řemeslníci mnohdy pracují s moderními technologiemi, změnilo se jejich postavení na trhu práce i jejich odměňování. Požadavky trhu práce navíc indikují, že absolventi právě těchto oborů se o svoji budoucnost nemusí v žádném případě obávat,“ řekla náměstkyně primátora pro oblast školství Marie Kousalíková

Školy, jejichž vzdělávací nabídka zahrnuje obory v oblasti zájmu cechu:

  • SŠ technická, Praha 4, Zelený pruh 1294
  • SOŠ stavební a zahradnická, Praha 9, Učňovská 1
  • SOŠ a SOU, Praha 10, Weilova 4

Na těchto školách jsou vyučovány obory vzdělání s výučním listem Malíř, Malířské, lakýrnické a natěračské práce a Lakýrník. Celkem se v těchto oborech vzdělává 81 žáků. Školy mají pro výuku žáků v uvedených oborech vzdělání dostatečnou kapacitu, která však z důvodu menšího zájmu veřejnosti není dlouhodobě naplňována. „Na většině odborných škol se přitom v současné době nekonají přijímací zkoušky, uchazeči o studium tak k přijetí stačí splnění vyhlášených kritérií přijímacího řízení,“ dodala Marie Kousalíková.


Cech malířů a lakýrníků ČR - Stavinohová Šárka, 27.1.2009, 10:02

zpět | nahoru