Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyRigips - omítáme i strojně

Rigips - omítáme i strojně

22.7.2009 - Zajisté mi dáte za pravdu, že významnou roli ve vzhledu interiéru hraje omítka. Není se tedy čemu divit, že se u vnitřních omítek klade důraz na zdravotní nezávadnost, vysokou estetiku a rovinnost povrchu.

www.rigips.cz

Text: Ing. Lucie Valterová

Foto: Jakub Brožek a archiv Rigips

Originální pdf leták zde: Magazin Leto 2009 Rimat150G.pdf (dokument Adobe PDF)Magazin Leto 2009 Rimat150G.pdf

Zajisté mi dáte za pravdu, že významnou roli ve vzhledu interiéru hraje omítka. Není se tedy čemu divit, že se u vnitřních omítek klade důraz na zdravotní nezávadnost, vysokou estetiku a rovinnost povrchu.

Všechny tyto tři podmínky splňují sádrové hlazené omítky, a proto se těší velké přízni uživatelů. A díky jednoduchému a rychlému pracovnímu postupu jsou oblíbené i mezi zpracovateli-omítkáři.

Společnost Rigips vsadila na sádrové omítky už před několika lety. Prodejní řada sádrových omítek a stěrek určených pro ruční aplikaci nese název RIMANO

Na trhu si své místo už našly:

* superbílá tenkovrstvá sádrová stěrka s vysokou jemností Rimano PLUS, která je vhodná hlavně pro vyrovnání povrchu před malováním.  

* hlazená šedobílá sádrová stěrka s vysokou přilnavostí Rimano PRIMA, která je vhodná jak k lokální opravě omítek, tak i k celoplošnému stěrkování jádrové omítky,

* šedobílá sádrová omítka Rimano UNI, která slouží k celoplošnému omítání cihlového zdiva, betonu i pórobetonu, ale i k opravám omítek, jako např. při výměně oken.

Před třemi lety tuto rodinu omítek rozšířila šedobílá lehčená sádrová omítka Rimat 100 DLP, kterou už je na rozdíl od jejích Rimano sester možno nanášet jak ručně, tak i strojně. Čerstvý přírůstek v portfoliu sádrových omítek – jednovrstvá sádrová omítka Rimat 150 G, která je určena výhradně pro strojní aplikaci – potvrdil jasnou pozici společnosti Rigips mezi dodavateli strojních interiérových omítek na českém trhu. Obě strojní omítky Rimat 100 DLP a Rimat 150 G jsou vhodné zejména pro omítání betonu, pórobetonu, stabilního zdiva a plášťových betonových konstrukcí, na které se nanáší v tloušťkách: - Rimat 100 DLP od 5 mm na stěny i stropy, - Rimat 150 G od 8 mm na stropy, od 10 mm na stěny a od 15 mm na lehké zdivo.

 

OBRÁZKY SE NA KLIKNUTÍ ZVĚTŠÍ!

Vysypání směsy do omítačkyUmístění omítníků na stěnuKontrola rovinnosti vodováhouStrojní nanášení omítky (stříkání) na podkladSrovnání (stažení) nanesené směsy h - latínavlhčení povrchu houbovým hladítkem, prováděné po částečném ztuhnutí (zavadnutí) směsifinální úprava povrchu fasádní špachtlí (kletování)

Jak na sádrovou omítku?

Před zahájením omítání je nejprve potřeba provést kontrolu podkladu. Ten nesmí být zmrzlý, sypký, vlhký ani zaprášený či jinak znečištěný. Extrémně savé podklady je nutno opatřit penetračním nátěrem Rikombi-Grund. Naopak nesavé, sklovitě hladké podklady (např. betonové plochy) připravíme nanesením kontaktního nátěru Rikombi--Kontakt, který zvyšuje přídržnost omítky k podkladu.

Je-li podklad připraven, kontaktní či penetrační nátěry vyzrály (min. 12) a teplota prostředí i podkladu je vyšší než +5 °C, můžeme začít s aplikací omítky. Pracovní postup nanášení strojní sádrové omítky Rimat 150 G ilustrují obrázky viz výše.

Bližší informace o stěrkách a omítkách Rimano i Rimat najdete na www.rigips.cz. V sekci „Literatura a ceníky“ jsou ke stažení letáčky a brožurky představující sortiment, popisující pracovní postup a přinášející tipy pro konečnou úpravu stěn či pro zapravování ostění oken a dveří.

 

Rimat 150 G

je hlazená jednovrstvá sádrová omítka šedobílé barvy pro strojní zpracovaní. Chemicky se jedná o směs hemihydrátu síranu vápenatého, vápenného hydrátu, písku, perlitu a přísad na zlepšení zpracovatelnosti, přilnavosti a stavebně-fyzikálních vlastností. Vhodná je na omítání betonu, stabilního zdiva a plášťových betonových konstrukcí. Tato omítka se používá na stěny a stropy v interiérech s obvyklou vlhkostí vzduchu včetně domácích kuchyní a koupelen. Je vynikajícím podkladem pro malby, tapety a keramické obklady.

Zpracovatelnost: cca 120-150 minut

Pevnost v tahu za ohybu: > 1,0 MPa

Pevnost v tlaku: > 2,5 MPa

Faktor difúzního odporu: μ = 10

Spotřeba: cca 10 kg/m2 /10 mmostění oken a dveří.

 

Jaké jsou výhody sádrových omítek?

Dobrá přilnavost na podklad - zaručuje kvalitní spojení i s méně stabilními podklady (až desetinásobně vyšší přídržnost k podkladu)

Vysoká kvalita a estetika povrchu = dokonalá hladkost i bez broušení!

Nízká spotřeba materiálu daná vysokou vydatností

Vysoká produktivita práce - nanášení v jedné vrstvě s praktickou návazností jednotlivých technologických kroků

Přírodní, ekologicky nezávadný materiál - pH = 5,5

Příjemné klima v interiéru - díky své schopnosti regulovat vlhkost zpříjemňují sádrové omítky pobyt v místnosti 

 

 

 

 

 

Cech malířů a lakýrníků ČR - Stavinohová Šárka, 22.7.2009, 13:33

zpět | nahoru