Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyAirless, moderní aplikační technologie - PPG

Airless, moderní aplikační technologie - PPG

21.12.2011 - Airless, moderní aplikační technologie pro klasické i velkoplošné zakázky, ušetří malířům námahu a nabídne kvalitní a profesionální výsledky

 

Airless, moderní aplikační technologie pro klasické i velkoplošné zakázky, ušetří malířům námahu a nabídne kvalitní a profesionální výsledky

 

Cílem malíře-profesionála by mělo být provedení malby v požadované kvalitě a co možná nejefektivněji, tedy především rychle a při vynaložení co nejmenší fyzické námahy. Také proto je dříve běžné malování štětkou nyní z velké části nahrazováno válečkem. Další, moderní způsob aplikace, který se v současnosti stále rozšiřuje, je malování formou vysokotlakého stříkání. Díky své vysoké produktivitě a zachování kvalitního výsledku se mezi malíři stává stále oblíbenější, a to nejen pro velkoplošné zakázky. Také portfolio značky PRIMALEX, coby leadera na trhu interiérových malířských nátěrů, zahrnuje výrobky, které jsou pro tuto technologii vhodné a doporučované.           

 

 

Nedokonalý výsledek aplikace airless -
nerovnoměrný nástřik, velký rozprach, nevhodně
nastavený tlak a ředění nátěrové hmoty.

 

 

  

 

 

Správný výsledek aplikace airless -
rovnoměrný nástřik, malý rozprach,
správně nastavený tlak, tryska


 

O technologii airless
Jen pro upřesnění, technologií airless je míněno tzv. bezvzduché stříkání, což znamená, že pracujeme bez vzduchu, tedy bez použití kompresoru. Do nádoby s malířským nátěrem, je ponořen sací koš přístroje. Výkonné čerpadlo za využití tlaku až 200 MPa (dle typu přístroje) tlačí malířský nátěr rovnou hadicí k pistoli. Odpadá tudíž nastavování poměru mezi vzduchem a malbou a s tím spojené komplikace při špatně seřízeném poměru. Jediné, co je potřeba seřídit, je tlak. Tlak je velmi důležitý, jelikož při nízkém nebo naopak vysokém tlaku mohou vznikat defekty projevující se zejména v nerovnoměrné struktuře aplikované vrstvy nátěru na stěně (shluky, stékání či větší a menší částice), vytváření viditelných okrajů „linek“, které při překrývání zůstávají viditelné. Dále je nutné vybrat vhodný typ trysky pro aplikaci. Nátěrovou hmotu je potřeba dobře rozmíchat a případně přiředit na optimální hustotu pro stříkání. Pomocí airless technologií se již v praxi běžně stříkají laky a lazury na okna, dveře, krycí barvy, a to jak rozpouštědlové, tak vodouředitelné.

Využití malířských nátěrů PRIMALEX pro airless technologii
Trendům v oblasti aplikace nátěrových hmot a potřebám profesionálních malířů vychází vstříc i PRIMALEX, vedoucí značka českého trhu nátěrových hmot. Proto také v oblasti aplikace nátěrových hmot airless technikou nabízí ve svém portfoliu výrobky, které jsou pro ni vhodné a doporučované. Aby to nebyla pouze jednostranná aktivita, úzce spolupracuje také s dodavateli airless zařízení, což ve výsledku přináší optimalizaci obou produktů a dosahování kvalitnějších výsledků.

 


Na základě těchto aktivit vznikla na počátku letošního roku partnerská dohoda se společností Graco, jedním z předních dodavatelů airless technologií. Spolupráce spočívá ve využívání těchto zařízení pro aplikaci nátěrových hmot zn. PRIMALEX v interiérech i exteriérech. Po úspěšném otestování a vyladění proběhla série prezentačních školení po celé České republice, jejímž smyslem bylo představit možnosti a výhody této aplikace.

 

Testování
Četné ohlasy daly podnět k rozšířenému odbornému technickému testo vání, které se letos uskutečnilo ve výrobním závodě PRIMALEX v Břasích. Na nejfrekventovanějších typech podkladů byly při různých nastaveních airless zařízení odzkoušeny nejen vybrané výrobky PRIMALEX, ale i výrobky dalších značek. Celodenní intenzivní práce odborníků byla odměněna užitečnými a zajímavými výsledky. Ty, spolu se zkušenostmi ze samotných prezentačních akcí a s poznatky profesionálních malířů, přinesly cenná doporučení pro používání airless technologií v praxi.

Výsledky testování
Jak bylo zjištěno, vysokotlaká stříkací zařízení airless jsou všeobecně vhodnější pro aplikace nátěrových hmot s vyšším obsahem disperzí, tzn. pro interiérové omyvatelné malby – odolné mytí a drhnutí (např. Primalex PROCOLOR IM2), a malby fasádní, jakými jsou např. PRIMALEX PROCOLOR FM1 nebo PRIMALEX PROFITECH EXTERIÉR. Zde je dosahováno vysoké produktivity a kvality konečného povrchu. To v praxi znamená, že je homogenní, hladký bez viditelné struktury (zejména u sádrokartonových nebo sádrových omítek) a samozřejmě bez defektů způsobených aplikační technikou (např. rozprach nebo nestejnoměrnost nástřiku). V neposlední řadě tyto kvalitní produkty nevyžadují tak vysoké tlaky (postačuje 110 – 130 MPa) a šetří stříkací zařízení i jejich trysky.

Konečná struktura povrchu válečkem
Stříkání je ještě někdy doplňováno o konečnou úpravu válečkem. Využije se tak rychlého nanášení hmoty technologií airless a válečkem je pak vytvořena konečná struktura povrchu, kterou lze v interiéru lokálně lehce opravit ve stejné struktuře povrchu. Metoda aplikace stříkáním s konečnou úpravou povrchu válečkem je též vhodná pro hrubé povrchy, zvláště fasád, kde je docíleno rovnoměrného nanesení fasádní barvy o požadované tloušťce, tak aby dokonale chránila stavební dílo a propůjčovala povrchu dokonalý dekorativní vzhled.

Aplikace stříkáním airless je však zákonitě vyžadována a častěji používána pro nátěrové hmoty, které jsou cenově příznivější (tj. obsahují menší množství disperzí, kvalitních plniv a pigmentů). To platí zejména u velkoplošných zakázek, kde velkou roli hraje cena. Tyto levnější hmoty jsou pro aplikaci bohužel méně příznivé. Aby bylo dosaženo rovnoměrného homogenního nástřiku, je zpravidla zapotřebí volit vyšší tlak (tj. více než 160 MPa), který samozřejmě více namáhá stroj a dochází k většímu rozprachu nátěrové hmoty. Dalším negativem aplikace ekonomičtějších nátěrových hmot metodou airless je, že konečný matný povrch je náchylný na vyleštění otěrem. Na tento nežádoucí jev bylo poukazováno při dokončovacích pracích developerských projektů, kde na stěnách byly v ostrém úhlu proti světlu patrné stopy po nešetrném zacházení s povrchem.

Aby se tento negativní jev potlačil, byl v laboratořích PRIMALEX proveden vývoj nátěrových hmot do interiéru vhodných i pro aplikaci airless. Zkušenosti z jejich vývoje jsou dále uplatňovány i pro běžné nátěrové hmoty, jako je například PRIMALEX PROFITECH ARTIC na českém a Primalex PROJEKT na slovenském trhu. Stejně tak byly získané poznatky zúročeny i při vývoji nové řady PRIMALEX PLUS. Několika nezávislými testy bylo ověřeno, že PRIMALEX PLUS je nejen bělejší a matnější, ale má i zvýšenou odolnost proti vyleštění povrchu otěrem. Všechna tato zjištění byla testována nezávisle jak na strojích Storch (při použití standardní velikosti trysky 517), tak i na strojích Graco (při použití trysek velikosti 517 a 514). Při použití trysky 514 je patrné, že povrch je hladší, jemnější, pro aplikaci postačuje nižší tlak a konečný zaschlý povrch je odolnější proti vyleštění otěrem. Pro jednotlivé nátěrové hmoty a velikosti trysek jsou dále orientačně uvedeny doporučené tlaky a ředění pro aplikaci.

Podzimní řada školení, tzv. Graco tour, byla situována především do sítě prodejen Dům barev, kde je možné zakoupit produkty PRIMALEX vhodné pro airless aplikaci a pronajmout si také airless zařízení. Všem, kdo neměli příležitost „Graco tour“ navštívit, je odborně proškolený personál sítě Dům barev připraven poskytnout poradenství ohledně výběru vhodného typu stroje, manipulace s ním a vhodné nátěrové hmoty (www.dumbarev.cz). Více o materiálech PRIMALEX najdete na www.primalex.cz.



Autorem článku je Ing. Luděk Fichtl,
 Produkt manager značky PRIMALEX.
                                 Ve společnosti Primalex a.s. pracuje již od roku 2006.

 


Pro další informace kontaktujte, prosím:

Luděk Fichtl
PPG Architectural Coatings Eastern Europe a.s.
Product Manager PRIMALEX
PRIMALEX a. s., Břasy 223; 338 24 Břasy 
Tel. +420 371 791081                                                                                                             
Mob. +420 737 285 957 
ludek.fichtl@ppg.com

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Topolančino, 21.12.2011, 12:05

zpět | nahoru