Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny články Mistrovství Evropy malířů v itaském Janově

Mistrovství Evropy malířů v itaském Janově

12.11.2007 - EuropaintingSkills 2007 je mezinároní soutěž, která se konala ve dnech 5.-9.11. v Janově.

Na odborné výstavě EuroCoat 2007, která letos byla na výstavišti v italském Janově, se jako doprovodná akce pořádalo mistrovství Evropy malířů EuropaintingSkills.

Českou republiku zde reprezentoval náš člen Petr Rus ze Svitav.

Tato soutěž je pro mladé malíře do 24 let. Soutěže se zúčastnilo 11 reprezentantů z různých zemí Evropy (Anglie, Irsko, Lucembursko, Francie, Německo, San Maríno, Holandsko, Itálie, Švýcarsko, Estonsko a samozřejmě Česká republika). Soutěže se zůčastnily též 4 dívky a dvě z nich byly na stupních vítězů.

Soutěž byla jako vždy náročná a to jak časově tak na přesnost a kvalitu odvedeného díla. Rozhodčí hodnotili každý detail a velmi velký důraz byl kladen na preciznost, čistotu a přesnost spojů. Soutěžní práce se skládala z těchto úkolů: tmelení a nátěr zárubní, telení a nátěr dveří (vše vodou-ředitelnými barvami, bez možnosti položení), tapetování stěny sklovláknitou tapetou, nátěr stěn různými lazurami, natažení probarvené omítky 1,5 mm, přenesení loga výstavy pomocí pauzovacího papíru a rádla s jeho vybarvením pouze rukou, umístění a vybarvení názvu výstavy pomocí šablony, zvětšení letopočtu a jeho přenesení na stěnu, namíchání předem zvoleného odstínu, vytvoření tří barevných pruhů do harmonického celku a poslední úkol byla volná tvorba soutěžícího. Na celé provedení měli soutěžící 22 hodin času a bylo vidět, že některým to opravdu nestačilo.

Náš reprezentant se sice neumístil na stupních vítězů, ale jeho práce patřila mezi ty kvalitní a dokončené. Provedení tapet, lazur a namíchání odstínů bylo jedno z nejlepších. Písmomalířské práce byly na velmi dobré úrovni včetně rychlosti provedení díla. Bohužel stále ještě máme rezervy v používání vodou-ředitelných nátěrů, kde nám chybí zkušenosti a finty k tomu, jak docílit hladké, lesklé a jednolité plochy. Na soutěži byly vidět různé techniky a způsoby, kterými si lze pomoci a dosáhnout tak velmi kvalitního výsledku. Tyto technické finty zpracuje Pavel Kirchner (technický poradce soutěžícího, překladatel a fotograf), jak pro potřeby našich členů, tak i pro odborná učiliště.

Volnou techniku měl Petr Rus velmi zajímavou pro použití v praxi a neustále musel zodpovídat dotazy návštěvníků, jak je to možné udělat (většina si myslela, že se jedná o tapetu a né malbu).

Na 1 místě byla reprezentantka Švýcarska, drý byl Francouz a třetí opět dívka a to z Německa.

Děkujeme Petrovi Rusovi za vzornou reprezentaci našeho Cechu a České republiky v zahraničí a začínáme hledat dalšího kandidáta pro soutěž, která se bude konat zase za 2 roky.

Během soutěže jsme se setkali se zástupci českého výrobce titanové běloby - PreColor, kteří zde vystavovali.

Pokud budou naši mladí malíři trénovat, tak třeba jednou budou prezentovat také takovéto práce Malir pokoju.pps (prezentace MS Powepoint)Malir pokoju.pps

Cech malířů a lakýrníků ČR - Stavinohová Šárka, 12.11.2007, 15:45

zpět | nahoru