Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkySoutěž učňů Vysoké Mýto - jak bylo

Soutěž učňů Vysoké Mýto - jak bylo

3.10.2012 - Soutěž v malířských technikách proběhla na náměstí ve Vysokém Mýtě proti radnici, kde byl postaven velký stan. Uvnitř stanu již bylo zajímavé dílo z cihel a sádrokartonu. Organizátorům soutěže se podařilo dokonale nasimulovat reálnou stavbu, kde po zednících jdou izolace a sádrokartony, povrchové úpravy omítky, instalatéři a malíři. Zadání soutěží bylo opravdu náročné a vše se stihlo od pondělí do pátku. Pro malíře to byl čtvrtek a pátek kdy zhruba během devíti hodin ve dvou dnech měli prokázat své schopnosti a umění.

 

Soutěž učňů ve Vysokém Mýtě 20. - 21. 9. 2012

 

  

            Soutěž v malířských technikách proběhla na náměstí ve Vysokém Mýtě proti radnici, kde byl postaven velký stan. Uvnitř stanu již bylo zajímavé dílo z cihel a sádrokartonu. Organizátorům soutěže se podařilo dokonale nasimulovat reálnou stavbu, kde po zednících jdou izolace a sádrokartony, povrchové úpravy – omítky, instalatéři a malíři. Zadání soutěží bylo opravdu náročné a vše se stihlo od pondělí do pátku. Pro malíře to byl čtvrtek a pátek, kdy zhruba během devíti hodin ve dvou dnech měli prokázat své schopnosti a umění.

            Na tuto soutěž se sjela čtyři dvoučlenná družstva. Každé družstvo mělo připravené tři plochy. Dvě plochy ze sádrové omítky a jednu plochu ze sádrové desky Rigips. To, že tato soutěž nebude vůbec jednoduchá, nasvědčovalo i náročné zadání. První plocha byla rozdělená na tři části a to tak, že soutěžící musí v prostřední části pomoci sítě zvětšit logo PPG Deco Czech (3D zeměkoule) a to následně vybarvit a vystínovat tak, aby se zvýraznil 3D efekt. Jako další soutěžní úkol bylo na tuto plochu pod zeměkoulí vytvoření nápisu PRIMALEX za pomocí šablony a po stranách zeměkoule na levé straně nanesena probarvená fasádní omítka PRIMALEX a to hned ve dvou verzích. Točená a rýhovaná. Na pravé straně pak dva obrazce plastické vnitřní omítky Plastik od Primalexu. Aby toho nebylo málo, dostali soutěžící za úkol tyto plastické obrazce buďto přetřít plnou barvou nebo lazurovací technikou.

            Dá se říci, že ani na dalších plochách neměli soutěžící na růžích ustláno a náročné úkoly se na ně jen sypaly. Válečkování, linkování a prostor na volnou tvorbu zabral soutěžícím veškerý dvoudenní čas a druhý den v době 11,00 – 12,00 hod., tedy poslední hodinu před ukončením soutěže, se všechny čtyři družstva doslova překonávaly.

            Zadané úkoly splnili všichni. Porota se dala do měření a hodnocení výsledků soutěže velmi podrobně a tak díky detailní analýze výpočtů, měření a kontrole, nemohly být řeči o tom, že by jejich výsledek byl rozhodnutím jen vizuálního pohledu. Konečné rozhodnutí poroty všichni uznali jako profesionální a nestranné. To je důležité podotknout z toho hlediska, že by bylo špatné, aby někdo odjížděl z takovéto soutěže s pocitem křivdy. Že se tomu tak nestalo, patří náš dík porotě.

            Poděkovat musíme nejenom vedení města, ale i sponzorům. U malířů se jedná hlavně o PPG - Primalex a Rigips.

Mimořádnou pozornost a poděkování patří Cechu malířů. Právě cech se zasluhuje o zkvalitnění náplně soutěží a hodnocení. Mít za zády při takovéto soutěži profesionální odborníky, to není jen dobré, to je i profesní a prestižní.

            Když jsme u toho děkování, nemůžeme zapomenout na organizátory soutěže ERUDIO a Školu ve Vysokém Mýtě. Nesetkali jsme se s žádným problémem, ale naopak. Příjemné bylo i místo parkování přímo u stanu na náměstí. Zkrátka akce, na kterou se dobře vzpomíná.

            Na otázku, kdo vlastně tuto soutěž vyhrál, tak se nabízí jednoznačná odpověď. Vyhráli všichni, co se takovýchto soutěží účastní. Vyhráli soutěžící a vyhráli školy, které je sem poslaly. Takto získané zkušenosti jsou totiž nepřenositelné.

            Na otázku jaké bylo konečné pořadí soutěžících z úst poroty:

 

Soutěžní obor: MALÍŘ/MALÍŘSKÉ PRÁCE

 

1.       místo:    Jakub Stankovič, Martin Šichan

               SOŠ stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9

               Celkem bodů:  410

 

2.       místo:   Josef Altman, Petr Karlík

              SŠ technická, Zelený pruh 1294/50, Praha 4

              Celkem bodů: 388

 

3.       místo:  Andrej Serafin, Patrik Gejdoš

              SOŠ stavebná Liptovský Mikuláš, Školská 8, Slovensko

             Celkem bodů: 289

 

4.       místo:  Ondřej Čihák, Radek Špičák

              SPŠ stavební Pardubice, Sokolovská 148             

             Celkem bodů: 284

 

 

             

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Topolančino, 3.10.2012, 14:42

zpět | nahoru