Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyPilové plátky od Festool - na co přesně je třeba dbát

Pilové plátky od Festool - na co přesně je třeba dbát

4.6.2019 - Základní vědomosti pro výběr pilových plátků

 

Nezáleží na tom, zda se používá kabelová, nebo akumulátorová varianta přímočaré pily, kromě nastavení pily záleží zejména také na ideálním výběru pilového plátku. Podle toho, který cíl je v centru pozornosti: vysoká kvalita řezu a/nebo rychlý postup práce. Důležité přitom je, na co přesně je třeba při výběru pilového plátku dbát.

 

S přímočarou pilou lze provádět nejrůznější řezací práce. Z tohoto důvodu se na trhu nabízí množství pilových plátků – popsaných spoustou vlastností. Ale co přesně se za těmito vlastnostmi skrývá? A co by člověk měl vědět? Vlastnosti pilového plátku udávají, jakého chování při řezání, jak přesných úhlů, jaké rychlosti práce a jaké kvality řezu s ním lze dosáhnout. Proto se vyplatí dbát na určité věci.

 

Řezání podle příslušného materiálu

Pilové plátky jsou vyrobené pro určité materiály. Tak například pilové plátky na kov nejsou vhodné pro řezání dřeva a naopak. Z tohoto důvodu doporučujeme pilový plátek při každém novém použití vyměnit – i když se to nejprve zdá nepohodlné. Z dlouhodobého pohledu se to každopádně vyplatí – nejen kvůli výsledku práce, ale také z ekonomického hlediska. Při výběru pilového plátku proto doporučujeme dbát na barevné rozlišení, které výrobce používá.

 

 

Jak chcete řezat? Spíše rovně, nebo v křivkách?

Pilové plátky na křivky mají zpravidla rozvedené zuby, protože tak lze při řezání kdykoli snadno změnit směr. Nezáleží na tom, zda se jedná o rovné, nebo křivkové řezy, cílem je konstantní řezný úhel po celé řezné hraně. Rozhodující je zde šířka pilového plátku. Širší pilové plátky jsou proto vhodnější pro vysoce přesné úhly – naproti tomu s úzkými pilovými plátky lze snadněji řezat menší poloměry.

 

 

Tloušťka materiálu: odpovídající délka pilového plátku a rozteč zubů

Délka pilového plátku se řídí podle tloušťky materiálu. V každém případě doporučujeme pilový plátek, který je nejlépe o 2,5 cm delší, než je tloušťka materiálu – samozřejmě v závislosti na zdvihu přímočaré pily. Kromě délky pilového plátku je třeba zohlednit rozteč zubů, protože ta udává, jak velká je vzdálenost mezi zuby. Volba rozteče zubů má vliv na kvalitu řezu a na rychlost práce. S větší vzdáleností například 4 mm dosáhnete rychlejšího postupu práce. Zatímco s roztečí zubů 2,5 nebo 2,8 mm obvykle dosáhnete jemnějšího řezu – při pomalejším postupu práce.

 

 

Materiál pilového plátku

Doporučujeme, aby se materiál zubů volil podle řezaného materiálu. Materiál zubů by přitom měl být tvrdší než řezaný materiál. Zpravidla platí, že tvrdé pilové plátky jsou často křehké, a tedy náchylné k prasknutí – zatímco elastické pilové plátky se většinou rychle ztupí. Z tohoto důvodu používají výrobci často elastická základní těla s tvrdými zuby z bimetalu nebo slinutého karbidu. Takové pilové plátky jsou zpravidla drahé, vydrží ale výrazně déle.

 

Materiál pilového plátku

 

HCS     vysoce kvalitní uhlíková nástrojová ocel – pro použití v měkčích materiálech, jako jsou dřevo, dřevovláknité desky a plasty.

 

BiM      bimetal – HS bimetal odolný proti opotřebení a vůči vysokým teplotám – pro použití v tvrdém dřevě, tvrdých plastech a kovech, jako v oceli, barevných kovech a hliníku.

 

HM      slinutý karbid – pilové plátky odolné proti opotřebení a vůči vysokým teplotám – pro použití v abrazivních materiálech, jako jsou plasty vyztužené skleněnými vlákny, tvrdé dřevo, cementovláknité desky a sádrokarton.

 

 

 

Další informace

Další informace k novému sortimentu přímočarých pil ve specializovaných prodejnách nebo na Link:

https://www.festool.cz/p%C5%99%C3%ADslu%C5%A1enstv%C3%AD?mainChapter=b5431f61-bc9e-e523-5411-826dc173a1c2&chapter=b7431f61-17fa-3067-09b6-e4e942cbbba7&accessoryCategory=Listy%20pily

 

Tipy od odborníka

 

„Kromě výběru správného pilového plátku pro řezaný materiál doporučujeme dbát také na nastavení přímočaré pily,“ doporučuje aplikační technik ve firmě Festool a truhlářský mistr Simon Illing a pokračuje: „Vysoké otáčky na stupně 4–6 jsou optimální pro řezání měkkých materiálů, které jsou choulostivé vůči teplotě, jako je dřevo. Naproti tomu nízké stupně otáček 1–3 jsou lepší u plastů choulostivých vůči teplotě, jako je akrylátové sklo nebo PET. Stejně tak lze nízkými stupni otáček minimalizovat opotřebení pilových plátků a prašnost u kovů a stavebních materiálů,“ říká odborník. Dále radí dbát na nastavení předkyvu: neboť čím vyšší je předkyv, tím rychleji a snadněji se přímočará pila propracovává materiálem a velmi dobře odvádí třísky a prach. „To lze dělat, když je žádoucí rychlá práce, ale nikoli kvalita řezu, protože pak většinou vznikají velké otřepy. Tomu lze zabránit vypnutím předkyvu. Tak jsou zabezpečené přesné řezy bez otřepů při nízké pracovní rychlosti, což je optimální pro přesné přizpůsobování a křivkové řezy.

 

Novinka od ledna 2019:

Firma Festool optimalizovala a nově přepracovala kompletní sortiment pilových plátků. Pomocí přehledu použití lze rychle a zcela jednoduše najít správný pilový plátek.

Nezáleží na tom, co je zrovna potřeba: zda rychlost u přímých řezů, nebo přesnost v úzkých křivkách; ať s rozvedenými, nebo broušenými zuby, s velkou, či malou roztečí zubů, z nástrojové oceli HCS, nebo osazené slinutým karbidem. Firma Festool soustředila svůj sortiment pilových plátků na důležitá použití. Pomocí nového systému přehledu použití lze rychle a jednoduše najít správný pilový plátek pro řezání dřeva, plastu, kovu nebo stavebních materiálů. Díky speciálnímu barevnému rozlišení se lze rychle a jednoduše orientovat – nachází se v přehledu použití, na obalech, v prezentacích ve specializovaných prodejnách, online na webové stránce Festool a v katalogu.

Festool sází na speciální geometrii zubů, jako například s japonským ozubením nebo pro kombinaci rychlého postupu práce, řezů bez otřepů a vysoce přesných úhlů. Navíc sortiment zahrnuje také řešení pro typický problém u řemesel – totiž řezání dutinkových polykarbonátových desek. Díky neutrálnímu ozubení pilový plátek nemaže a otřepy jsou minimální. Další informace k tomu ve specializovaných prodejnách nebo na https://www.festool.cz/

 

 

 

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Bukáčková H, 4.6.2019, 17:45

zpět | nahoru