Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyJak bylo na 1. pochodu sv. Lukáše

Jak bylo na 1. pochodu sv. Lukáše

1.11.2019 - ohlédnutí za historickým prvním pochodem malířů, který se uskutečnil 18.10.2019

Malíři v říjnu slavili podruhé

Patron malířů svatý Lukáš slaví svůj svátek 18. října. Na jeho počest Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR pořádá jednou za dva roky cechovní slavnost.

Poprvé si však CMLT ČR přichystal první ročník slavnostního pochodu malířů, který spojoval dva významné body historické Prahy, zároveň spojené s Lukášovým jménem: Týnský chrám na Staroměstském náměstí, kde je oltář sv. Lukáše včetně namalovaného loga Cechu malířů, a Katedrálu sv. Víta na Pražském hradě, kde jednou za rok vystavují lebku.

Akce vyšla na jeho svátek, který připadal letos na pátek. Pozvání přijali, jak členové CMLT ČR z celé republiky, tak i zástupci cechů ze Slovenska, Rakouska a Maďarska. Nechyběli ani představitelé dalších řemeslných cechů, například obkladačů, či prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Program byl připraven na 14 hodinu, ale hloučky nedočkavců se shromažďovali na Staroměstském náměstí již dříve, kdy jsme si mohli vyslechnout přednášku o sv. Lukáši a cechovních oltářích v době barokní a komentovanou prohlídkou Týnského chrámu. Od 15 hodin zde proběhla krátká slavnostní mše, a to přímo pod cechovním oltářem s obrazem sv. Lukáše malujícího Pannu Marii.

Krátce po půl čtvrté se za zvuku bubnování bubeníků v dobových kostýmech vydal průvod včele s hrdým cechovním korouhevníkem Michalem Bedrníčkem a dalšími nosiči praporů z ostatních zemí po Královské cestě směrem na Pražský hrad, což bylo samo o sobě skutečně výjimečným zážitkem, který si natáčel snad každý turista.

Cílem byla Svatovítská katedrála, kde je uchovávána lebka sv. Lukáše přivezená do Prahy Karlem IV. Ta byla také vystavena při slavnostní mši, na jejímž konci byly vysvěceny pamětní stuhy a připevněny na korouhve všech zúčastněných cechů. Slavnost byla zakončena pohoštěním pro členy CMLT ČR a pozvané hosty v Arcibiskupství pražském, které přišel pozdravit i kardinál Dominik Duka.

Na závěr se sluší poděkovat opět sv. Lukáši za to, že byl i týden po slavnosti na den pochodu na nás hodný a opět zařídil perfektní počasí.

Video z akce pořízené Praha TV: https://youtu.be/djZb66URn1s

Kompletní fotogalerii z akce naleznete zde: https://cechmal.rajce.idnes.cz/1._pochod_sv._Lukase_18.10.2019/

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Bukáčková H, 1.11.2019, 15:43

zpět | nahoru