Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyTexty z brožurky "Špalety a ostění", vydal Rigips, s.r.o. v r. 2008

Texty z brožurky "Špalety a ostění", vydal Rigips, s.r.o. v r. 2008

20.11.2008 - Ideálním materiálem pro začištění ostění oken a dveří po jejich montáži, ať již v novostavbách či při opravách a renovacích, je Rimano UNI.

www.rigips.cz

 

Texty z brožurky „Špalety a ostění“, vydal Rigips, s.r.o. v r. 2008

 

Ideálním materiálem pro začištění ostění oken a dveří po jejich montáži, ať již v novostavbách či při opravách a renovacích, je Rimano UNI.

Proč?

P r o t o ž e:

Rimano UNI• Rimano UNI umožní vyrovnání podkladu až do 30 mm v jednom kroku.

• Rimano UNI uspoří mnoho času díky své tvarové stálosti po ztuhnutí.

• vysoká přilnavost Rimana UNI zajistí pohodlnou práci i na nadpraží – při správné hustotě malty nic nebude padat ani stékat.

• u Rimana UNI se neobjeví žádné trhliny a propadání v místě zabudování okna.

• případné přestěrkování plochy zapravené Rimanem UNI lze provést již za 1 hodinu po ztuhnutí podkladu.

 

Co budeme potřebovat

Rimano UNI

Sádrová malta pro zapravování okenních špalet.

• Úspora času díky tvarové stálosti po ztuhnutí

• Žádné trhliny a propadání

Zpracovatelnost 60 min.

Balení: 25 kg

TIP:

Pokud provádíme celoplošné omítání stěn sádrovou omítkou Rimat 100 DLP, použijeme tento materiál i u ostění oken a dveří.

PŘEHLED NÁŘADÍ:

1) vědro

2) nerez hladítko 280 mm

3) nanášecí hladítko 500 mm

4) nerez hladítko na vnitřní rohy

5) stěrka nerez

6) houbové hladítko

7) fasádní špachtle s ALU výztuhou

Vědro  Nerez hladítko     Nanášecí hladítko

Nerez hladítko na vnitřní rohy        Stěrka nerez        Houbové hladítko

Fasádní špachtle

Jak si připravit podklad

Nevyhovující podklady je třeba před aplikací sádrové malty upravit – např. oklepat, zpevnit penetrací nebo odmastit. Ze zaprášených ploch je třeba stáhnout prach vlhkou štětkou, lžící

nebo škrabkou odstranit případné výčnělky, nesoudržná místa, povrchové nečistoty (cementové mléko, zbytky zdicí malty apod.).

• Extrémně savé podklady (např. pórobeton, sádrokartony) je třeba opatřit penetračním nátěrem Rikombi-Grund, popř. Základním nátěrem. Penetrace pro savé podklady se aplikuje

nejčastěji malířským válečkem, popř. štětkou nebo stříkáním.

• Sklovitě hladké podklady (např. monolitické konstrukce z betonu, polystyrenové dílce a tvarovky) opatříme kontaktním nátěrem Rikombi-Kontakt pro zvýšení přídržnosti omítky k podkladu. Kontaktní nátěr se aplikuje výhradně válečkem.

  

Jak si připravit směs

Do čisté nádoby s čistou vodou přímo z obalu nebo přes hranu lžíce pomalu sypeme směs sádry. Sypeme tolik sádrové směsi, aby pohltila všechnu vodu. Vždy je lepší míchat hustou směs a na konci míchání přidat vodu. Nikdy však nedosypáváme suchou směs, tím by mohly vzniknout hrudky!

Po 3 - 5 minutách nasáknutí směs rozmícháme elektrickým míchadlem. Mícháme ji až do doby, než vznikne stejnoměrně hustá hmota. Správnou hustotu zkontrolujeme tak, že směs drží na obrácené lžíci a nestéká.

 

Poznámka:

Mícháme takové množství, které naneseme z míchací nádoby na stěnu do 30 min. Celková doba zpracování je 60 min. Pokud nezpracujeme všechnu rozmíchanou směs, musíme ji vyhodit. Není možné do zbytku přidat vodu a znovu míchat!

Příprava směsi 1Příprava směsi 2Příprava směsi 3Příprava směsi 4

Jak na to aneb správný pracovní postup

Prvním krokem při zapravování okenní špalety nebo rámu dveří je vyspravení větších nerovností zdiva. Z APU lišty (plastového okenního profilu) odstraníme lepicí pásku na mechovce, která

bude tvořit dilataci mezi okenním rámem a omítkou, a lištu nalepíme na hranu okenního rámu.

Krok číslo 1Krok číslo 2Krok číslo 3Krok číslo 4

Krok číslo 5Krok číslo 6Krok číslo 7Krok číslo 8

Krok číslo 9

 

TIP:

APU lišta je opatřena lepicí vrstvou, ke které můžeme v případě potřeby přichytit ochrannou fólii při malování.

Kolmé špalety docílíme tak, že nejdříve nalepíme APU lištu na okno a podle ní potom osadíme rohovou lištu. Chceme-li špaletu otevřenou, nejdříve osadíme rohovou lištu proti okennímu

rámu. Potom nalepíme APU lištu a o její tloušťku budeme mít špaletu otevřenou ve stejném úhlu na celém okně.

Pro samotné osazení rohové lišty si namícháme maltu hodně hustou.

Naneseme ji na roh špalety, čímž si ho připravíme pro vložení rohového profilu. Pokud je potřeba dorovnávat větší vrstvu, uděláme to nadvakrát.

Do nanesené malty vložíme rohovou lištu a srovnáme do tloušťky omítky na zdivu a na rovinu APU lišty na rámu okna. Oba profily osazujeme s velkou pečlivostí s ohledem na svislost a rovinnost špalety.

Na špaletu naneseme (popř. vmáčkneme zednickou lžící) maltu a vrstvu srovnáme podle APU lišty a rohové lišty. I v případech, kdy je třeba doplnit větší vrstvu malty, použijeme sádrovou omítku. Je-li nutno vložit do špalety výplňový materiál, překryjeme ho minimálně 10mm vrstvou sádrové omítky. Najednou můžeme udělat vrstvu až o tloušťce 30 mm. V případě potřeby provedeme druhou vrstvu ihned po zatuhnutí té první. Drobné nerovnosti omítky zahladíme fasádní špachtlí. Tu po stěně vedeme co nejvíce naplocho ke stěně. V tomto kroku by se z plochy neměl ubírat žádný materiál a špachtle by měla zůstat téměř čistá. Pro dodržení rovinnosti provádíme rovnání tahy do kříže (vodorovně a svisle), nikdy ne do oblouku. Pokud se na ploše objeví místa s nedostatkem malty, opatrně je doplníme a srovnáme.

Asi po 2 hodinách plochu navlhčíme dlouhými tahy houbovým hladítkem namočeným ve vodě. Správný okamžik pro navlhčení je ten, kdy při přitlačení dlaně na stěnu je podklad již pevný, ale prstem ještě můžeme vmáčknout důlek.

Omítka po navlhčení uvolní jemnou sádru, kterou vyrovnáme všechny nerovnosti. Toto dorovnávání stěny provádíme fasádní špachtlí.

Nakonec (nejlépe až po vymalování) odtrhneme ochranný pásek z APU lišty. Ten bránil poškození okenního rámu nářadím při provádění omítky.

Výsledkem je rovná, čistá a elegantní okenní špaleta.

Cech malířů a lakýrníků ČR - Stavinohová Šárka, 20.11.2008, 10:38

zpět | nahoru