Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyEuroskills - trochu jiný pohled

Euroskills - trochu jiný pohled

17.2.2009 - Celá odborná veřejnost, především pak HK ČR, sleduje se znepokojením některé vývojové tendence, které ohrožují rozvoj a stabilizaci sektoru drobného a malého podnikání, pro který je charakteristický vysoký podíl řemeslné práce.

 

Zde naleznete odkaz s dalšími informacemi o soutěži Euroskills, kde Cech malířů a lakýrníků ČR reprezentoval Jan Konečný.   

 

EuroSkills

Šance pro mladé a šikovné

 

Moto: Je lépe zažehnout malé světýlko, než setrvávat v temnotě. A. Einstein

 

Úvod

Celá odborná veřejnost, především pak HK ČR, sleduje se znepokojením některé vývojové tendence, které ohrožují rozvoj a stabilizaci sektoru drobného a malého podnikání, pro který je charakteristický vysoký podíl řemeslné práce. K rizikovým faktorům patří zejména chronický nedostatek kvalifikované pracovní síly s potřebnými řemeslnými dovednostmi a výskyt nehlášené práce, který umožňuje obcházení sociálního zabezpečení.

Nízký a nadále klesající počet absolventů odborných škol a učilišť je způsoben zejména malou prestiží řemeslných profesí. Řemesla a živnostníci jsou u nás v ohrožení – to je bohužel naše blízká budoucnost. Oficiální údaje o chybějících kapacitách dělníků a řemeslníků na českém trhu neexistují. Podle neoficiálních odhadů je to 250 – 300 tisíc.

Jedná se o problém, který si naše republika zapříčinila sama a to přibližně před patnácti lety, kdy začala kampaň – „všichni mladí by měli mít maturitu a pracovat rukama je ostuda“. Celá Evropa, stejně jako my v ČR, se potýká se stejným problémem nedostatku řemeslníků. Prestiž dělnických povolání v posledních letech výrazně poklesla a je našim úkolem to změnit, už jen proto, že nám tito lidé v ekonomice chybějí.

A co s tím dále? Apely zřejmě nefungují a představa rodičů, že budoucnost dětí je v kanceláři (při nejmenším s maturitou) je sama tak zažitá, jako zásadně chybná.

HK ČR silně vnímá současnou situaci, a proto zvyšování prestiže řemesel podporuje například zaštiťováním či pořádáním národních soutěží. V září 2007 HK ČR získala oficiální souhlas od MŠMT ke zřízení Národního centra CzechSkills při HK ČR, které bude národní soutěže v odborných dovednostech zaštiťovat, iniciovat a vysílat vítěze soutěží na mezinárodní soutěže EuroSkills. Zároveň se Česká republika prostřednictvím HK ČR stala členem organizace ESPO (European Skills Promotion Organization), která mezinárodní soutěže pořádá.

Jak to všechno začalo?

Už více než padesát let symbolizují vrchol nejvyšší kvality odborného výcviku olympiády dovedností, oficiálně nazývané WorldSkills. Každé dva roky se stovky mladých, perspektivních lidí z celého světa shromáždí v doprovodu svých “trenérů“, odborníků v daném oboru, aby veřejnosti prezentovali své dovednosti a obstáli na poli náročných mezinárodních standardů. Na základě výběru z regionálních a národních soutěží, které jsou pořádané ve více než 45 zemích, představují tito mladí lidé tu nejlepší odbornou úroveň mezi svými vrstevníky.

Soutěže v odborných dovednostech vždy hrály a stále hrají i v dnešní době důležitou roli a vedou k celkovému zjištění různorodosti odborných dovedností nejen u nás, v Evropě, ale i na celém světě. Myšlenka propagace kvality odborných dovedností a kompetencí v mezinárodním kontextu vyvstala s možností účasti České republiky na mezinárodních soutěžích EuroSkills.

Mezinárodní soutěže EuroSkills 2008 se konaly poprvé, předcházela jim celosvětová soutěž  WorldSkills v japonském městě Šizuoka v listopadu loňského roku. EuroSkills navazují na tradici celosvětových WorldSkills, odlišnost je zejména v důrazu na týmovou spolupráci. Naše republika se dosud mezinárodních soutěží takového formátu jako WorldSkills nezúčastnila, to se ale změnilo s konáním soutěže EuroSkills 2008.

Národní centrum CzechSkills při HK ČR na výběru soutěžících a zajištění jejich účasti na EuroSkills úzce spolupracovalo s příslušnými živnostenskými společenstvy, školami a dalšími organizacemi (firmami). Výběr soutěžících byl prováděn na základě již existujících soutěží, které výše zmíněné instituce pořádají, nebo na základě nově vytvořených soutěží anebo na základě doporučení.

Shodou okolnosti, jak evropská soutěž EuroSkills, tak naše národní CzechSkills měly svoji letošní premiéru.

A co vše si lze pod pojmem EuroSkills představit?

Jak již nám anglický název napovídá, jedná se o jakési porovnání dovedností a zručností, přesněji řečeno o soutěže prezentující odborné dovednosti a zručnosti na evropské úrovni.

Cílem je motivovat mladé lidi, aby absolvovali odborné vzdělání a následně s tím vstupovali na trh práce. Je jedinečnou příležitostí pro nás, ale i pro celou Evropu ukázat fakt, že odborné dovednosti a zručnosti jsou nejen produktem odborného vzdělávání, ale důležitým prostředkem konkurenceschopnosti a prosperity každého státu.

EuroSkills se tak v rámci Evropy snaží navázat na dlouholetou tradici odborných soutěží na celosvětové úrovni. EuroSkills je akce otevřená mladým lidem, kteří se vyučili nebo učí odborným dovednostem v rozličných odvětvích a na různých úrovních. Soutěžící musí být ve věku 17 – 25 let. Druhou nezbytnou podmínkou je splnění požadované odborné úrovně a kompetencí, které jsou vymezeny technickými osnovami. Každá soutěž má omezený počet účastníků.

EuroSkills představují důležité jeviště, na kterém Evropa celému světu ukazuje svou konkurenceschopnost. Inovace v evropských odborných dovednostech a mezinárodní spolupráce jsou nejvýznamnější charakteristikou celé události. Účastnit se EuroSkills znamená, podílet se na celkových dovednostních zkušenostech. Napínavé odborné soutěže jsou zdrojem inspirace a nabízejí jasný přehled poměrů v různorodých oblastech dovedností a schopností. Evropská řemesla, která mají své zastoupení na soutěžích a jsou prezentována na EuroSkills 2008, se různí od přírodních zdrojů k technologiím a od dopravy ke službám a administrativě.

V porovnání s celosvětovou akcí a národními koly byly EuroSkills více o týmových než individuálních soutěžích. V týmových soutěžích se hodnotilo nejen technické, ale i sociální schopnosti (schopnost komunikovat, spolupracovat apod.) EuroSkills se budou konat každé dva roky.

Sled soutěží Czech – Euro – WorldSkills

Jak již bylo řečeno, výběr soutěžících byl proveden na základě již existujících soutěží, které výše zmíněné instituce pořádají, nebo na základě nově vytvořených soutěží anebo na základě doporučení. Jednou z takových dílčích výběrových soutěží byla soutěž CzechSkills – Instalační technologie, která se uskutečnila v Brně dne 24. 5. 2008 při příležitosti Stavebních veletrhů Brno. Soutěžili zde uchazeči v oborech Instalatér, Elektrikář a Mechanik - chladicí zařízení.

Dva týmy složené z oborů Instalatér, Elektrikář a Mechanik - chladicí technik byly pomyslně postaveny proti sobě. Kandidáty do týmů doporučili partneři: Cech topenářů a instalatérů, Střední škola – COPTH ve spolupráci s Elektrotechnickým svazem českým a firmou Klima – Classic, s. r. o. ve spolupráci se Svazem chladicí a klimatizační techniky.

Tito partneři také vypracovali soutěžní úkol, se kterým se soutěžící mohli seznámit pouhý den předem při večerní prezentaci. Na EuroSkills je totiž potřeba nejen řemeslná zručnost, ale také pohotovost, tvořivost a improvizace. Výkres obdrželi pouze instalatéři, kteří realizovali měděný rozvod od kotle k topným tělesům. Elektrikář s chladícím technikem měli za úkol sestavit a zapojit klimatizační zařízení typu split, instalovat rozvody a připojit světlo.

Petr Zejda, manažer marketingu a komunikace společnosti Draka Kabely, s.r.o. k podpoře EuroSkills a CzechSkills říká: „Společnost Draka Holding N.V., jako jeden z celosvětově největších výrobců kabelů a vodičů, se snaží podporovat odborné vzdělávání nejenom na mezinárodní úrovni (formou podpory projektu Euroskills 2008), ale i v rámci České republiky, kde je Draka Kabely, s.r.o. oficiálním partnerem Czechskills 2008. Naším cílem jsou výrobky nejvyšší kvality a jejich profesionální instalace. Proto podporujeme projekty, které zvyšují úroveň odborných dovedností, kvalitu řemesel nebo výměnu informací v mezinárodním měřítku.“

Milan Matlocha, technický ředitel Klima – classic s.r.o. uvedl: „Doufáme, že tímto způsobem přispějeme k rozšíření zájmu o uvedené profese, přispějeme ke zvýšení odbornosti mladých a současně se nám dostane srovnání znalostí a technického „fortelu“ našich vyučenců vůči ostatní Evropě. Musím přiznat, že i v neposlední řadě je to představení naší firmy, a určitý způsob reklamy naší činnosti.“

„Společnost Legrand, specialista ve výrobcích a systémech pro elektrické instalace a datové rozvody, se rozhodla podpořit soutěže EuroSkills, protože je vnímá jako výbornou prezentaci dovedností mladých lidí z celé Evropy v nejrůznějších oborech. Rádi se připojujeme k hlavní myšlence soutěže – propagaci a podpoře řemesel a dovedností. Přejeme všem účastníkům spoustu skvělých zážitků,“ uzavírá produktový školitel společnosti Legrand s.r.o. Marcel Reviľak.

Naše účast

Národní centrum CzechSkills při HK ČR zaregistrovalo 30 soutěžících a jednoho náhradníka na soutěž EuroSkills 2008, která se konala 18. 9. – 20. 9. v rotterdamské Ahoy aréně v Nizozemí.

Naši soutěžící s doprovodem se na místo dostavili autobusem již 16. 9. a z Nizozemí odjeli 21. 9.

Celé akce jsem se zúčastnil jako týmový vedoucí, takže mohu podat autentické postřehy. Celkem se soutěží zúčastnilo 29 států 27 z EU a dále týmy z Turecka a Švýcarska.

Naše delegace byla třetí nejpočetnější, což umožnila spolupráce a podpora českých firem, které účastníky sponzorovaly, před námi byli co do počtu Turci a Nizozemci.

 

Více než 40 tisíc návštěvníků mělo možnost živě spatřit dovednostní soutěže v akci a současně se i zúčastnit různých interaktivních ukázek a názorných předvedení. Událost EuroSkills je založena na konceptu vidím, provádím a informuji.

Celkem se soutěží zúčastnilo více než 415 soutěžících a soutěžilo se ve 49 profesích. Od kadeřníka po web designera, od zedníka po elektrikáře, od autodopravce po floristku.

Naši účastníci soutěžili v následujících oborech:

-         Květinářské práce

-         Kadeřnické práce – pánský a dámský kadeřník

-         Móda – tým složen z módní návrhářky a tvůrce módních výrobků

-         Pečovatelské práce

-         Instalační technologie – obory Instalatér, Elektrikář a Mechanik – chladicí zařízení

-         Truhlářství

-         Malířství

-         Stavba domku – obory: Tesař, Klempíř, Zedník, Obkladač, Supervizor

-         Dopravní stavitelství

-         Automobilová technologie – osobní automobily

-         Motocyklový sektor

-         Transportní technologie a logistika

-         Práce ve společném stravování – obory: Číšník a Kuchař

-         Office IT tým – obory: Open Source specialista, Cisco specialista, Office specialista, Microsoft specialista

 

U všech soutěží asistovali techničtí experti a hodnotící porota. Celá akce probíhala ve velmi dobrém zajištění v prostorné rotterdamské sportovní Ahoy aréně, která poskytovala i další potřebné zázemí, například pro semináře a workshopy a mezinárodní spolupráci. Pro studenty, organizace a podnikatele v odborném školství byla atraktivní platformou pro výměnu zkušeností a propagaci a v neposlední řadě navázání i nových kontaktů.

Ubytování účastníků bylo zajištěno v cca 40 km vzdáleném resortu, v podstatě v turistickém letovisku přímo u moře v pěkných stylových dřevěných vilkách.

 

Výsledky a dílčí závěry

V soutěži EuroSkills se utkali účastníci o titul „nejlepší z nejlepších“ ve svém oboru ve 49 náročných soutěžích a zaznamenali nemalé výsledky. Na slavnostním závěrečném vyhlášení byl přítomen i eurokomisař pro vzdělávání Jan Figel, který prohlásil, že se jedná o mimořádný úspěch pro celou Evropu, která se zde shromáždila a ukázala, že dovednosti a řemeslná zručnost je její budoucností a zárukou konkurenceschopnosti.

Během soutěže navštívili také Ahoy arénu a podpořili naše soutěžící i zástupci velvyslanectví, MŠMT, MPSV, Magistrátu hl. m. Prahy, odborných škol a dalších významných institucí. Ve foayé Ahoy arény byl také umístěn stánek HK ČR, kde mimo jejich zástupců byly také tři zástupkyně Národní agentury pro evropské vzdělávací programy (NAEP).

K této vrcholové mezinárodní události se uskutečnila dne 17. 10. 2008 tisková konference, kterou pořádala HK ČR. Zde za účasti viceprezidenta HK ČR Františka Holce a dalších významných hostů z MŠMT, MPSV, zástupce Magistrátu hl. m. Prahy, sponzorů a samotných soutěžících se uskutečnilo vyhodnocení celé soutěže, byl promítnut obrazový materiál a proběhla diskuze o budoucím směřování projektů CzechSkills/EuroSkills a zúčastněným soutěžícím byly předány certifikáty HK ČR za účast na mezinárodních soutěžích a věcné dary.

A nyní k samotným výsledkům:

Největší úspěch zaznamenaly módní návrhářky z Integrované střední školy živnostenské v Plzni: Miroslava Polanková, věk 19 let a Michaela Kadlecová, věk 18 let, které se umístily ve svém oboru na krásném třetím místě, tedy bronzové medaile.

Čtvrté místo ve svém oboru získal Instalatér Marek Kalianko, věk 23 let, Střední škola polytechnická Brno.

Další čtvrté místo získal Klempíř, Petr Sadílek z týmu Stavba domku, věk 20 let ze S0Š a SOU Hradec Králové.

Další čtvrté místo získal tým z Dopravního stavitelství Václav Kabourek, věk 23 let a Jan Vintr, věk 20 let ze společnosti Eurovia Services, Stavby silnic a železnic.

A páté místo v oboru Obkladač získal Pavel Wohlgemuth, věk 20 let z týmu Stavba domku.

Z celkového počtu 29 soutěžících států jsme se umístili na 20 místě.

Michal Vokurka, ředitel Národního centra CzechSkills se k soutěži vyjádřil: „Byla to pro nás obrovská zkušenost, zejména pro soutěžící a návštěvníky. Naši soutěžící měli neopakovatelnou příležitost ke zhodnocení svých znalostí a dovedností, k výměně zkušeností s ostatními soutěžícími, je to pro ně velká inspirace pro jejich budoucí kariéru. Návštěvníci, většinou mladí lidé a jejich rodiče, měli možnost vidět průřez tradičních i nových profesí a získali konkrétní představu o tom, co které řemeslo či povolání obnáší, například i díky praktickým workshopům, do kterých se mohli zapojit. Soutěž EuroSkills 2008 ukázala, že řemeslo a dovednosti mají v Evropě budoucnost a jsou klíčové pro budoucí rozvoj.“

V dílčích závěrech lze hodnotit naši účast na EuroSkills 2008, jako úspěch, neboť jsme se zúčastnili poprvé a získali neocenitelné zkušenosti.

Celkové závěry a hodnocení provede HK ČR společně s doprovodním týmem a sponzory, ale už teď se dá zdůraznit, že je především nutno:

-         Začít s přípravou soutěžících co nejdříve a zajistit dostatečné mediální zajištění

-         Zajistit sponzory, bez kterých by účast nebyla možná

-         Vytvořit sítě odborníků, technických expertů, eventuelně členů poroty, které fungují při soutěžích a porotách – letos jsme neměli žádného

-         Pokusit se oživit a zajistit do soutěže u nás odcházející řemesla např. strojírenství – ruční i strojní, kovář, podkovář, kominík…

-         Prostřednictvím národní soutěže CzechSkills důsledně zajistit výběry nejlepších řemeslníků a ty pak vyslat na EuroSkills

-         V neposlední řadě klást velký důraz u soutěžících na znalost cizího jazyka – především angličtiny

A nyní pohled do organizátorské budoucnosti

-         2009 – WorldSkills Calgary, Kanada – stáří soutěžících 17 – 22 let

-         2010 – EuroSkills Polsko – stáří soutěžících 17 – 25 let

-         2011 – WorldSkills Londýn

 

Ing. Bohumír Heinz

Hospodářská komora České republiky

Cech malířů a lakýrníků ČR - Stavinohová Šárka, 17.2.2009, 11:53

zpět | nahoru