Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaČlánky / InformaceŠestá cechovní slavnost proběhla v Brně

Šestá cechovní slavnost proběhla v Brně

13.10.2009 - VI. cechovní slavnost se konala dne 10. 10. 2009 u příležitosti svátku sv. Lukáše - patrona malířů. Tuto akci jsme uspořádali v duchu starých kulturních tradic, které sahají až do doby vlády krále Karla IV. Do Brna zavítalo více než 230 účastníků i s rodinami. Význam slavnosti potvrdila i účast našich politiků.

Šestá cechovní slavnost proběhla v Brně

 

VI. cechovní slavnost se konala dne 10. 10. 2009 u příležitosti svátku sv. Lukáše – patrona malířů. Tuto akci jsme uspořádali v duchu starých kulturních tradic, které sahají až do doby vlády krále Karla IV. V roce 1348, kdy Karel IV. zakládal Karlovu Universitu, Nové Město pražské, tak také udělil dekretem výsady řemeslným společenstvům, včetně malířů. 

 

 

Do Brna zavítalo více než 230 účastníků i s rodinami. Někteří přijeli již v pátek navečer, aby se v sobotu časně ráno vydali na hrad Špilberk, kde za zvuků Mikulovanky proběhla Mše svatá za všechny malíře a lakýrníky. Počasí nám sice z počátku moc nepřálo, ale pozornost o něj odvedl p. Rostislav Toman ze starokatolické církve, od kterého jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o našem patronovi – sv. Lukáši. Kdo chtěl, mohl se zahřát výborným burčákem přímo od vinaře

 

 

Odpoledne jsme v krásně malovaném Sněmovním sále, ze kterého se mnohým tajil dech, „pasovali“ do našich řad nové členy. Pamětní listinu dostali také naši čestní členové cechu. Za společnost Q-Therm ji převzal p.Valášek a za společnost Schuller Eh´klar Ing. Peter Kubaš. V neposlední řadě bylo uděleno čestné členství p. Bohumilu Žatečkému, učiteli mnoha generací malířů, který letos oslaví již své 90. narozeniny a pro všechny představuje opravdového mistra svého řemesla.

 

Nechyběla ani prohlídka kulturních památek. Účastníci navštívili Mahenovo divadlo a někteří z nás mohou i říct, že stáli a mluvili na prknech brněnského národního divadla.

 

 

 

 

Vystoupení p. Faltuse, šermířské skupiny Buhurt, šmrnc a dynamika stepařské skupiny Ťukači, ohnivá barmanská show – toto vše udělalo své a večer, který se konal v sále SŠPS Charbulova se mimořádně vydařil. Rocková kapela Peter´s Painter se postarala o plný parket do konce veselice. Pomyslnou třešinkou na dortu byla One Woman Show pí Aleny Antalové, kde brilantně zazářil jako nová moderátorská hvězda náš člen p. Vaculovič.

 

 

Význam slavnosti potvrdila i účast našich politiků. Jsme velmi poctěni, že se VI. cechovní slavnosti zúčastnil senátor Prof. MUDr. Miloš Janeček, CSc., senátor Mgr. Otakar Veřovský a zástupce ombudsmana JUDr. Čermák.

Těší nás, že jsme mohli přivítat vedle našich partnerů – výrobců barev i zástupce řemeslných cechů z několika sousedních i vzdálenějších států Evropy, se kterými spolupracujeme. Mezi čestnými hosty byl p. Ludger Fisher – sekretář UNIEP, Ing. Tomáš Jelínek – prezident AVNH, p. Schulz – rakouský cechmistr a mnoho dalších.

Přes počáteční nervozitu v období přípravy slavnosti vše nakonec proběhlo k naprosté spokojenosti všech zúčastněných i organizátorů akce. Slavnost se zdařila díky velké podpoře města Brna – primátora města Brna Romana Onderky a také starosty městské části Černovice Jiřího Hladíka, místostarosty p. Ludvíka Kadlece, kteří se slavnosti zúčastnili. Poděkování patří i Brněnské cechovní skupině, která přípravě slavnosti obětovala mnoho času a úsilí. Děkujeme také našemu čestnému členovi pí. Martě Dressen za perfektní a odborný překlad.

Děkujeme všem, kteří se slavnosti účastnili a již nyní se těšíme na další, která bude v termínu, na němž se členové dohodnou.

Cech malířů a lakýrníků ČR - Nýdlová Barbora, 13.10.2009, 11:46

zpět | nahoru