Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyS barvou Dulux Light&Space lze ušetřit až 20 % energie na osvětlení

S barvou Dulux Light&Space lze ušetřit až 20 % energie na osvětlení

29.6.2010 - Společnost AkzoNobel uvádí revoluční novinku v oblasti nátěrových hmot - barvu Dulux Light&Space. Její vlastnosti jsou založeny na technologii LumiTec, která využívá vysoce reflexní složky odrážející světlo zpět do prostoru. Výsledkem je projasněná místnost, dojem většího prostoru a v neposlední řadě úspora elektrické energie na osvětlení.
Úspora energie je tedy díky reflexním částicím v Dulux Light&Space celých 22 %.
K dosažení kýženého výsledku však není nutné použít pouze bílý odstín. Light&Space je k dostání v široké škále 26 elegantních odstínů.

 

S barvou Dulux Light&Space lze ušetřit
až 20 % energie na osvětlení

Společnost AkzoNobel uvádí na český trh revoluční novinku v oblasti nátěrových hmot - barvu Dulux Light&Space. Její vlastnosti jsou založeny na technologii LumiTec, která využívá vysoce reflexní složky odrážející světlo zpět do prostoru. Výsledkem je projasněná místnost, dojem většího prostoru a v neposlední řadě úspora elektrické energie na osvětlení.

 

Mnoho lidí se ve svých domovech potýká s nedostatkem přirozeného světla. Často jsou důvodem příliš malá okna, která dovnitř propustí pouze minimum slunečního svitu, či špatně osvětlené chodby. Řešením však nemusejí být bourací práce - mnohdy stačí správná volba nátěrových hmot, které jsou díky svým vlastnostem schopné místnost více projasnit. Barva Dulux Light&Space pohlcuje podstatně méně dopadajícího světla (8 %) než klasické barvy (16 %), a odráží ho tak mnohem více zpět do prostoru (viz Obr. 1 a 2).

 

 

 

 

Obr. 1 - Colour Palette (61YY85/050)

Hodnota absorpce světla = 16 %

 

 

 

 

 

 

 

 

Obr. 2 - Light & Space (ranní světlo)

Hodnota absorpce světla = 8 %                            

 

 

 

 

 

Tato vlastnost rovněž umožňuje významnou úsporu elektrické energie. V rámci studie demonstrující úroveň osvětlení místnosti byly použity dva totožné pokoje a dva rozdílné nátěry na stěny. První pokoj výzkumníci vymalovali barvou Light&Space, druhý konvenční barvou od Duluxu. Následně byly obě místnosti osvětleny dvěma typy žárovek - první 40W a druhou 50W žárovkou. Ukázalo se, že úroveň osvětlení je v obou stejná, a to navzdory použití různě silných zdrojů světla. Úspora energie je tedy díky reflexním částicím v Dulux Light&Space celých 22 %.

 

Nátěry Dulux Light&Space se staly objektem zájmu i pro britský Výzkumný ústav ve stavebnictví (BRE - Building Research Establishment Ltd.). Ten si dal za cíl vyhodnotit vliv nátěru na úroveň prosvětlení místnosti. Pro tuto příležitost byly použity čtyři modelové místnosti napodobující malé obývací pokoje. Modely byly osvětleny buď simulovaným denním světlem (z umělého zdroje s chladným bílým zářivkovým osvětlením), které vstupovalo do místnosti z boku, nebo žárovkovým světlem umístěným pod stropem každého modelového pokoje.

 

Ve svých závěrech BRE uvádí: „Používáním reflexnějších povrchů může dojít k úsporám energie, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé není nutné instalovat velké množství světelných zařízení a za druhé, díky dennímu světlu můžeme používat elektrické osvětlení po kratší dobu, tedy za předpokladu, že jsou použity vhodné ovládací prvky k vypínání světel v době dostatečné hladiny denního svitu.“   

 

Výhody barev Dulux Light&Space oceňují především architekti a designéři, na které jsou kladeny stále náročnější požadavky ohledně snižování vlivu staveb na životní prostředí a současného udržení vysoké kvality bydlení. Při použití těchto barev je mnohem snazší vyhovět Evropské směrnici o stavebních předpisech, které se týkají právě energetické náročnosti budov.

 

K dosažení kýženého výsledku však není nutné použít pouze bílý odstín. Light&Space je k dostání v široké škále 26 elegantních odstínů, které se vyznačují vysokým koeficientem odrazivosti (LRV) a poskytují tak větší svobodu ve vytváření barevných schémat, jež vyhovují současným doporučeným standardům a právním předpisům, aniž by bylo nutné slevovat z hlediska designu a kreativity.

 

 

 

 

Cech malířů a lakýrníků ČR - Nýdlová Barbora, 29.6.2010, 12:59

zpět | nahoru