Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyBarevné trendy Dulux 2011 ve znamení návratu k hodnotám

Barevné trendy Dulux 2011 ve znamení návratu k hodnotám

29.9.2010 - Specialisté značky Dulux se opět spojili s mezinárodní skupinou odborníků z oblasti designu, architektury a módy, aby po společné analýze rozhodli, jaké barevné trendy budou klíčové pro nadcházející sezónu.
Barvou roku 2011 je světlá, vzdušná, citrusově žlutá.
Pohledy a názory těchto špičkových expertů na problematiku vývoje a změn trendů i preferencí v barvách jsou zachyceny v publikaci Colour Futures.
"Každá "rodina" barev je vyvážená a soběstačná s malým nebo vůbec žádným prostorem pro těžkost, či dokonce temnost. Světlejší střední tóny barev převažují, ale když už narazíte na tmavý odstín, zjistíte, že je stejně tak dobře použitelný a skvěle funguje v kombinaci se světlejšími a jasnějšími barvami. Patrný je také příklon k energičtějším odstínům, jak jsme předpovídali již minulý rok. Stejně tak jsou zřejmé i čistší, optimističtější a hravé jasné odstíny." uvedla Louise Smith ze společnosti AkzoNobel.

 

Barevné trendy Dulux
budou v příštím roce ve znamení návratu k hodnotám

Specialisté značky Dulux se opět spojili s mezinárodní skupinou odborníků z oblasti designu, architektury a módy, aby po společné analýze rozhodli, jaké barevné trendy budou klíčové pro nadcházející sezónu. Pohledy a názory těchto špičkových expertů na problematiku vývoje a změn trendů i preferencí v barvách jsou zachyceny v publikaci Colour Futures®. Barvou roku 2011 je světlá, vzdušná, citrusově žlutá. Představení barevných trendů Dulux se v ČR uskutečnilo již podruhé.

Odborníci značky Dulux reprezentují nejrůznější části světa – jihovýchodní Asii, Indii, USA a Kanadu, Jižní Ameriku a také všechny části Evropy. Tito specialisté pak do nejmenších detailů představí pestrou škálu národních a mezinárodních zdrojů inspirace – od vznešeného umění po chladnou technologii, od designu k čisté přírodě, od architektury k módě a od hudby k popkultuře.

Ústředním motivem pro rok 2011 bude návrat k hodnotám. V době, kdy se z našich životů vytrácí harmonie, lze nacházet krásu ve věcech, které byly dosud brány jako samozřejmé. Krásu je totiž možné nalézt i v obyčejných předmětech, v rodinných kruzích, znovuobjevených kulturních kořenech a harmonickém soužití s přírodou. Následující rok tak bude charakterizován především oceněním všeho, co již máme. Jen tak se lze opravdu vrátit ke skutečným hodnotám.

Letos jsme svědky pokračujícího přesunu k barvám s mnohem čistším charakterem, které dokážou navodit optimističtější náladu plnou naděje. Barvy pro rok 2011 tak do našich životů opět přinášejí radost a kouzlo a ve všech svých barevných variantách vytvářejí základní pocit jasu a svěžesti. Každá „rodina“ barev je vyvážená a soběstačná s malým nebo vůbec žádným prostorem pro těžkost, či dokonce temnost. Světlejší střední tóny barev převažují, ale když už narazíte na tmavý odstín, zjistíte, že je stejně tak dobře použitelný a skvěle funguje v kombinaci se světlejšími a jasnějšími barvami. Patrný je také příklon k energičtějším odstínům, jak jsme předpovídali již minulý rok. Stejně tak jsou zřejmé i čistší, optimističtější a hravé jasné odstíny. Tento nový směr vypovídá o naději, kouzlu a jasnější představě o naší budoucnosti,“ představuje vývoj barevných trendů pro rok 2011 Louise Smith, manažerka designérského týmu společnosti AkzoNobel ve Velké Británii.  

 

Barva roku 2011

V souladu s hlavním motivem pro nadcházející rok vyhlásili zároveň specialisté značky Dulux barvu roku 2011. Stala se jí citrusově žlutá. Tato jasná a čistá barva symbolizuje volnost duše, smysl pro humor a pozitivní energii. Přináší pocit naděje a optimismu, navozuje pocit šumivého nápoje, obnoveného růstu, odpočinku a zábavy.

Žlutá je podle psychologie barev vždy spojená s teplem a slunečním svitem. Světlé a vzdušné žluté jsou vnímány jako osvěžující, utěšující a povznášející. Podporují komunikaci a učení, pomáhají překonávat únavu a depresi, zároveň navozují pocit duševní pohody a ryze pozitivního myšlení.

Odstín barvy roku 2011 může rovněž zkrášlit, charakterizovat a pročistit vnitřní i venkovní prostory. Nepatrně zelený okraj dodá jeho novosti nádech barvy vaječného žloutku a perfektně odráží náš respekt k přírodním i umělým materiálům, neboť přináší pocit jak něčeho organického, tak technologického. Přestože je tento odstín velmi odlišný od ostatních, lze jej díky jeho flexibilitě kombinovat s celou řadou příbuzných i kontrastujících barev pro dosažení výsledku, který je uklidňující, jiskřivý a provokativně vyzývavý − záleží jen na uspořádání barevných tónů. Ideálními kombinacemi jsou chladné neutrální barvy, nejintenzivnější fialové odstíny, jiskřivé modré nebo vzdušné sorbetové odstíny.

Tato překrásná barva naplňuje nadějí a optimismem, je totiž zářící, jásavá, osvěžující a v pravém slova smyslu povznášející. 

 

Pro rok 2011 bylo na základě ústřední myšlenky také identifikováno pět klíčových trendů. Každý z nich se promítá v barevných paletách, ze kterých byla vybrána barva roku 2011.

 

Krása všedního dne – jednoduchost, lidskost, klid a upřímnost.

Barevná paleta připomíná všechny jednoduché a všední věci, které známe nazpaměť a které nás činí šťastnými: modré nebe, váza s květinami, šťavnaté ovoce a zelenina, voňavé bylinky, prosluněné obilné lány nebo prádlo třepetající se ve větru.

 

 

Hledání cesty - směřování, objevování, cíle, prostota

Barevná paleta je inspirována značkami, mapami a městskou architekturou. Čisté, kontrastující studené a teplé neutrální tóny jsou zvýrazněny pastelovými odstíny ze starých map a jasnějšími tóny nejrůznějších cedulí a znaků. Mapování s využitím barev je totiž efektivní cesta k dešifrování našeho okolí.

 

Překvapivý půvab – překvapivost, svěžest, poezie, hravost

Barevná paleta perfektně odráží svěžest sorbetů a vitaminů − světlé energické odstíny a jasné barvy uzemněné typickou kartonovou hnědí. Jediná jasná barva na pozadí může být snadno doplněna řadou pastelových odstínů. Dočasnost umění je tak rychle a snadno dosažitelná, dodává našim domovům punc osobitosti, domácnosti. Hry s barvami jsou tak kreativní a zábavné.

 

 

Vytvořeno s láskou – hodnoty, sdílení, cennost, hrdost

Hlína a dřevo jsou nejzákladnějšími materiály pro tvorbu předmětů − surové, masivní, trvalé a věčně sloužící našemu potěšení. Barevná paleta se proto skládá z dřevěných, jílovitých a zemitých odstínů − barev věčné krásy, které jsou oživeny příměsí optimistické žluti. Tyto odstíny je možno různě míchat, párovat a slaďovat, a to především díky jejich univerzální, harmonické kráse.

 

Molekulární magie – smyslovost, poutavost, fascinace, neočekávanost

Barevná paleta je inspirována světem pod mikroskopem. Tato paleta je především silná a živá − odstíny, které doslova rostou, svítí a pulzují životem a vitalitou. Tyto ohromující zelené, tyrkysové a purpurové stojí proti řadě jemných a umírněných hlubokých barev. Tmavá pozadí jsou umocněna a osvětlena záblesky fascinující saturace.

 

 

Cech malířů a lakýrníků ČR - Nýdlová Barbora, 29.9.2010, 08:40

zpět | nahoru