Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyNovoroční setkání s nově zvoleným primátorem hl. m. Prahy Doc. MUDr. Bohuslavem Svobodou, CSc.

Novoroční setkání s nově zvoleným primátorem hl. m. Prahy Doc. MUDr. Bohuslavem Svobodou, CSc.

25.1.2011 - Dne 24.1.2011 ve 12:00 hod. proběhlo novoroční setkání zástupců Cechu malířů a lakýrníků ČR s nově zvoleným primátorem hlavního města Prahy  Doc. MUDr. Bohuslavem Svobodou, CSc. v salonku primátora na radnici MHMP

 

Novoroční setkání s primátorem hl. m. Prahy
Doc. MUDr. Bohuslavem Svobodou, CSc.


 

Dne 24.1.2011 ve 12:00 hod. proběhlo novoroční setkání zástupců Cechu malířů a lakýrníků ČR s nově zvoleným primátorem hl. m. Prahy Doc. MUDr. Bohuslavem Svobodou, CSc. v salonku primátora na radnici MHMP.

 

Na novoročním setkání se hovořilo nejen o činnosti Cechu a cechovních skupin, ale také o problémech v oblasti řemesel.
„Jsem velmi rád, že tu můžeme hovořit o malířích a lakýrnících, jako o řemeslech, která mají nejen svoji tradici, ale i svoji budoucnost. V dnešní době je po tomto řemesle na trhu veliký hlad, takže se díky bohu nemusíte bát o nové adepty,“ řekl primátor a vyzval přítomné ke společnému přípitku.

Návštěvy se zúčastnili Jan Zeman - člen Rady cechu a vedoucí cechovní skupiny Praha, Pavel Bláha - člen cechovní skupiny Praha, Libor Zábranský - člen cechovní skupiny Praha, Josef Svoboda - zástupce Rady Cechu a pan Žatečka - generální sekretář cechu.
Novoročního setkání se zúčastnili také zástupci školství ředitel
SOŠ stavební a zahradnické Mgr. Miloslav Janeček a odborný učitel oboru malíř a lakýrník Josef Hájek s vybranými učni, vedoucí úseku teoretického vyučování vybraných oborů Mgr. Jana Papežová ze Střední průmyslové školy dopravní, a.s. s vybranými učni a ředitel Střední školy technické Ing. Drahoslav Matonoha.

Při setkání byla vztyčena cechovní korouhev a pan primátor byl požádán o zápis do "Pamětní knihy cechu". A naopak se zase zástupci cechu zapsali do knihy magistrátu.

Cech malířů a lakýrníků zahájil svoji novodobou činnost v roce 2003. Navazuje však na bohatou tradici. Malíři a štítaři pražských měst založili bratrstvo již roku 1348. Karel IV. jim udělil výsady jako spolucechu „malířů duchovních“ a „malířů štítů“. Malíři do svého cechu postupně přibrali sklenáře, knihvazače, řezbáře, pergameníky, zlatotepce, iluminátory a další. Jako svého patrona uctívali sv. Lukáše s malířskými atributy. Roku 1595 císař Rudolf II. vydal důležitý majestát, v němž nařídil, že malíři nemají být nadále považováni za řemeslníky, nýbrž za umělce.

 

 

Článek také na: http://magistrat.praha-mesto.cz/85644_Maliri-a-lakyrnici-se-setkali-s-prazskym-primatorem

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Topolančino, 25.1.2011, 10:22

zpět | nahoru