Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyVýstava AUSTRO FARBE - jak bylo

Výstava AUSTRO FARBE - jak bylo

18.3.2011 - Ve dnech 10.-12.3.2011 proběhla tradiční rakouská výstava malířů a soutěž malířů, kterou pořádá mistrovská malířská škola a rakouský cech.

     

 

 

 

 

  

Rakouský Cech malířů a tapetářů pozval členy českého Cechu na výstavu AUSTRO FARBE  http://www.cechmal.cz/index.php?cmd=item&id=425&menuID=1.  Všichni naši členové obdrželi volné vstupenky s pozvánkou na tuto výstavu.

Cech malířů již mnoho let spolupracuje s rakouským cechem a byl zároveň jedním z iniciátorů zorganizovat před lety setkání středoevropských cechů právě na této výstavě, které se již stal tradicí a i v budoucnu bude pokračovat.

Letos se setkání zúčastnili nejenom zástupci z České republiky, ale také ze Slovenska, Slovinska a Maďarska.

Účastem byl také zástupce Evropského společenství malířských profesních organizací UNIEP z Bruselu.

Na výstavě AUSTRO FARBE  probíhaly též prezentace odborných malířských škol z Rakouska. Součástí byla též soutěž učňů rakouských škol, kde jako jediný zahraniční účastníci byly dvě školy z ČR. Škola Hustopeče se zúčastňuje pravidelně v rámci projektu "Příhraniční spolupráce" a školu z Valašského Meziříčí nominoval Cech jako vítěze soutěže pořádané Cechem malířů a lakýrníků ČR v Ostravě: http://www.cechmal.cz/index.php?cmd=item&id=391&menuID=1. Zajímavé je, že za rakouské školy soutěžily často dívky.

Naše školy se mezi soutěžícími neztratily a kvalita jejich prací se oproti minulým letům velmi vysoce zvýšila. Je to i díky pořádání soutěží v ČR, kde kvalita soutěžících každým rokem roste, a to zvyšuje úroveň výuky na odborných školách ( přijeďte se podívat na nejbližší soutěž ve dnech 13.-14.4.2011 v budově OU a PrŠ BRNO, Lomená 44  http://www.cechmal.cz/index.php?cmd=item&id=12&menuID=1odkaz

Samotná výstava byla menší než pověstné Farbe v Německu, ale kdo chtěl, našel tam mnoho zajímavých podnětů a nástrojů ke zkvalitnění nebo ulehčení své práce. Třeba pomůcky pro linkování, různé druhy štětců, tapet, barev a nástrojů, včetně stříkací techniky pro malíře. Velmi zajímavý program byl i na stánku firmy SEFRA, která byla též u zrodu středoevropského setkání Cechů a vždy s organizací velice pomáhala. Na jejich stánku byl k vidění také velmi zajímavý program.

Rakouští kolegové zorganizovali veřejnou besedu, kdy zástupci všech Cechů zodpovídali na pódiu na otázky veřejnosti i rakouského Cechu.
Velmi se obávají uvolnění pracovního trhu a tím i přílivu malířů z jiných zemí. Proto vytvářejí určitá obranná administrativní opatření a  mají k tomu oporu ve svých státních institucích. Varujeme proto všechny, kdo budou chtít pracovat v Rakousku, aby si řádně zjistili veškeré podmínky pro práci (zvláště ty byrokratické), protože pokuty jsou velmi vysoké.
Pokud by některý z našich členů chtěl pracovat v Rakousku, tak napište na sekretariát a pokusíme se Vám pomoci.

Kdo tam nebyl, nic neviděl a o hodně přišel.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                            

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Topolančino, 18.3.2011, 14:22

zpět | nahoru