Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkySANAČNÍ MATERIÁLY FIRMY HASIT

SANAČNÍ MATERIÁLY FIRMY HASIT

20.4.2012 - Firma HASIT Šumavské vápenice a omítkárny s.r.o. patří mezi významné dodavatele zdicích malt, betonů, potěrů, obkladových systémů, zateplovacích systémů, omítek vnitřních a vnějších, fasádních omítek, omítek sanačních, injektáží, fasádních barev, vápenných produktů, křemičitých písků a servisní techniky v České republice a na evropském trhu.

 

 

 

SANAČNÍ MATERIÁLY FIRMY HASIT

 

Firma HASIT Šumavské vápenice a omítkárny s.r.o. patří mezi významné dodavatele zdicích malt, betonů, potěrů, obkladových systémů, zateplovacích systémů, omítek vnitřních a vnějších, fasádních omítek, omítek sanačních, injektáží, fasádních barev, vápenných produktů, křemičitých písků a servisní techniky v České republice a na evropském trhu.

 

Disponuje proškolením, vysoce kvalifikovaným a profesionálním týmem techniků, odborníků a obchodníků, kteří Vám poradí se stavbou. Produkty, které jsou na trh distribuovány z výrobních závodů Hasit, jsou trvale sledovány laboratořemi ve Velkých Hydčicích a v Brně, kde je z každého vyrobeného výrobku a šarže odebrán vzorek a kde se provádí zkoušky prosevu, zkoušky na objemovou hmotnost, na zádrž vody, zkoušky pevností tlaku a v ohybu. Tyto laboratoře dále provádí sanační rozbory pro určení míry zasolení zdiva. Rozbor je proveden podle zkušebního postupu č. PPA 15 – Zkušební ošetření a analýza škodlivých solí. Stupeň zasolení zdiva je určen podle WTA – příručky Diagnostika vlhkých staveb – vydání 6/2000. Na základě těchto výsledků jsou naši technici schopni Vám doporučit vhodnou skladbu sanačních systémů pro Vaši stavbu.

 

 

Odstranění omítky

Technologický postup při nanášení sanačního systému HASIT řady 200 začíná odstraněním omítky (pokud se ještě někde nachází) a to do výše minimálně 1,5 násobku šířky zdiva nad viditelné zasažení zavlhnutého zdiva, nejlépe na celou výšku stěn. Spáry je nutné vyškrábat do hloubky minimálně 2 cm. Vyškrábání spár je velmi důležité, neboť se tím zvýší účinnost a životnost sanační omítky. Starou suť je potřeba ihned odvézt z dosahu stavby (nepoužívat na zásyp). Použití tlakové vody k očištění zdiva je vysloveně nevhodné. Obnažené zdivo se mechanicky očistí, nejlépe ocelovými kartáči, rovněž tak prach se odstraňuje mechanicky, nikoli vodou.
Pro nové upevnění případných instalací nepoužívejte sádru, pouze rychletuhnoucí cementovou směs BLITZ – ZEMENT nebo Ansetzmörtel Fixit 500, případně cementové stavební lepidlo.

 

Příprava podkladu

Podklad musí být nosný, suchý, bez prachu a jiných nečistot. V závislosti na obsahu solí ve zdivu se podklad předem

ošetří chemickým přípravkem HASIT Saniergrund (Kieselfest). Přípravek lze nanášet stříkáním, vytvoří krátkodobou uzávěru a umožní sanačním omítkám vyzrát a získat potřebné vlastnosti. Sanační nástřik je nutno provádět do čerstvého nátěru.

 

 

Součásti sanačního systému

 

1. Opatření proti pronikání solí

Při silně zvýšeném zasolení podkladu omítky dochází k pronikání rozpuštěných solí do další čerstvě nanesené vrstvy

a dosud nedostatečně hydrofobní sanační omítky, toto lze snížit s využitím výrobku HASIT Saniergrund (Kieselfest).

 

 

2. Prevenční nástřik

Nástřiková omítka (SANIER-Vorspritzmörtel 205) zajišuje u sanačních systémů spojení omítky s podkladem.

 

 

3. Základní omítka s póry

Základní omítka s póry (SANIER-Porenausgleichsputz 208) slouží k vyrovnání větších nerovností podkladu omítky a jako úložiště solí v případě silně zasolených podkladů. Doba působení sanace se v případech silného zasolení výrazně vylepší.

 

 

4. Sanační omítka

Sanační omítka (SANIER-Wandputz 200) může být nanášena jako jednovrstvá i jako vícevrstvá omítka. Přitom je třeba

dodržet síly vrstvy minimálně 2 cm a maximálně 4 cm. Pří síle přes 3 cm je třeba prověřit poréznost podkladu, jinak se

doporučuje jen síla 2 cm sanační omítky. Jednotlivé vrstvy musí být v síle minimálně 1 cm. To platí i tehdy, když se sanační omítka aplikuje jako krycí omítka.

 

 

5. Sanační omítka

Sanační omítka (SANIER-Wandputz 210) může být nanášena jako jednovrstvá i jako vícevrstvá omítka. Přitom je třeba

dodržet síly vrstvy minimálně 2 cm a maximálně 4 cm. Pří síle přes 3 cm je třeba prověřit poréznost podkladu, jinak se

doporučuje jen síla 2 cm sanační omítky. Jednotlivé vrstvy musí být v síle minimálně 1 cm. To platí i tehdy, když se sanační omítka aplikuje jako krycí omítka.

 

 

Zpracování sanační omítky

Je nutné vždy zpracovat celý obsah pytle najednou! Při strojním zpracování je vhodné použít zařízení, které zaručuje

optimální míchání a dosažení potřebného obsahu vzduchu v čerstvé maltě (HASIMAT, HASIMIX). Při strojním zpracování omítacím strojem se doporučuje používat domíchávač. Omítka se nanese, stáhne a po ztuhnutí zdrsní celoplošně mřížkovou škrabkou. Při tloušťce vrstvy nad 30 mm je nutné omítat ve dvou vrstvách (druhá vrstva se nanáší na zdrsněný podklad s minimálním časovým odstupem – pro zajištění optimální přídržnosti malty k podkladu). Spáry mezi různými stavebními prvky doporučujeme překlenout armovací tkaninou odolnou proti alkáliím, tkaninu vždy umístit do horní třetiny tloušťky omítky. Dilatační spáry se provádějí dle projektu. Po zavadnutí je nutné povrch strhnout a srovnat ocelovou mřížovou škrabkou a nechat proschnout (1 mm tloušťky omítky 1 den). Na takto připravený zdrsněný podklad nanášíme s časovým odstupem minimálně 14 dní jádrovou sanační omítku SANIER – Wandputz 210, v případě strojního zpracování z důvodu nižší zrnitosti je vhodnější omítka SANIER – Wandputz 200 (tyto omítky mají shodné sanační vlastnosti).

 

Krycí vrstva

Pokud nelze splnit veškerá kritéria a speciální požadavky na povrchovou strukturu pomocí sanační omítky, může

se nanášet dodatečně ještě minerální sanační vrchní omítka, která vyhoví podmínkám na sanační vrchní omítky dle WTA (Feinputz 212).

 

 

 

Důležité upozornění

Následné povrchové úpravy – štuk – se provádí až po dokonalém zatvrdnutí omítky (1 mm tloušťky – 1 den schnutí).

Nátěry se provádí až po dokonalém vyschnutí omítky – použít pouze paropropustné materiály, které nezhoršují difúzní

vlastnosti sanačních omítek! Pro konečnou povrchovou úpravu po vyschnutí a vyzrání sanačních omítek je nutné

zvolit barvu, která svou paropropustností splňuje požadavky pro aplikaci na sanační omítky. Všechny vrstvy včetně nátěru musí být prodyšné. Při aplikaci omítek doporučujeme dbát pokynů a zásad uvedených v ČSN EN 13914 -1 (2).

V případě potřeby si vyžádejte naši technickou a poradenskou službu.

 

Vrchní nátěry

Sanační omítky jsou difúzně otevřené systémy. K tomu, aby se zajistila kompletní funkčnost, musí mít konečná vrstvy

shodné vlastnosti. K tomu se nejlépe hodí silikátové a vápenné barvy:

 

• PE 829 KALSIT (KALSIT Kalkfassadenfarbe) je minerální vysoce kryvá vodoodpudivá barva pro vnější a vnitřní použití, která vyhovuje všem požadavkům na následnou reverzibilitu. Vyrábí se z 3 roky skladované velmi jemné vápenné kaše, minerálních pigmentů a jemnozrnné mramorové moučky. Pevné součásti organického pojiva a hydrofobizačního přípravku činí 2,5 %. Na vápenné a vápenocementové podklady při vnějším a vnitřním použití a pro techniku Secco a Fresko v případech, kdy je nutný vodoodpudivý systém nátěru.

 

• Silikátová vnitřní barva PI 263 ÖKOSIL (SILIKAT Innenanstrich 760) pro vnitřní úpravy.

 

• Na fasádu doporučujeme vnější paropropustnou barvu na bázi emulze silikonové pryskyřice PE 429 SILOSAN (SILIKONHARZ Fassadenfarbe 770) případně vnější paropropustnou barvu na bázi draselného vodního skla PE 228 SILIKACE MINASIL (SILIKAT Aussenanstrich 790).

 

 

 

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Topolančino, 20.4.2012, 09:59

zpět | nahoru