Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaČlánky / InformaceZ vězňů malíři

Z vězňů malíři

20.8.2012 - Jistě jste mnozí zaregistrovali reportáž z věznice Jiřice, kde bylo založeno jakési učňovské středisko pro vězně, kteří po jeho absolvování jsou nefalšovaní malíři, lakýrníci.  Proto Cech proti této skutečnosti bojuje a považuje to za nerozumný, nelogický a kontraverzní krok některých loby, které se na této skutečnosti snaží zviditelnit.

 

Z vězňů malíři ………

    Jistě jste mnozí zaregistrovali reportáž z věznice Jiřice, kde bylo založeno jakési učňovské středisko pro vězně, kteří po jeho absolvování jsou „nefalšovaní“ malíři, lakýrníci.  Proto Cech proti této skutečnosti bojuje a považuje to za nerozumný, nelogický a kontraverzní krok některých loby, které se na této skutečnosti snaží zviditelnit. To je obecně jeden pohled, ale podívejme se na to z trochu reálného pohledu a položme si jednoduchou otázku – pustili bychom si do bytu člověka, který byl ve vězení? 

Navíc se v současné době spouští kontroverzní kampaň -  „cikán mi vybílil byt – prostě nejlepší malíř“, která bezesporu přilije olej do ohně.

Nová kampaň Cikán mi vybílil byt - info zde http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/cikan-mi-vybilil-byt-proste-nejlepsi-malir-romove-rozjeli-kampan-proti-predsudkum--1092466

 

zprávy TV Nova http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/cikan-mi-vybilil-byt-proste-nejlepsi-malir-startuje-kampan-proti-predsudkum.html

 

   Je nutné zdůraznit, že v žádném případě nejsme proti aktivitám, které se snaží připravit vězňům podmínky pro jejich integraci do běžného života, ale oblast malířství, lakýrnictví není zrovna vhodnou oblastí pro jejich začlenění do běžného života. Ba naopak, z našeho pohledu spatřujeme určité nebezpečí v „nabídkách“ vybavení bytů při malování těmito pracovníky. Je to vysoké riziko, které si organizátoři a kompetentní orgány neuvědomují a nedomýšlejí možné důsledky. Proto přeučování vězňů pro práce v bytech nepovažujeme za optimální řešení. Je mnoho dalších profesí, které takové riziko nemají nebo jsou minimální, proto bychom doporučili zaměřit pozornost na ně (zednictví, omítkářství, klempířství, tesařství, pokrývačství, montáž lešení apod.). Také je nutné si uvědomit, živnost malířství je převážně vykonávána OSVČ na základě živ. listu, který však po výkonu trestu nemůžete obdržet, protože nemá čitý rejstřík trestů. Není to proto v tomto případě mrhání peněz ve školství, kterých se všude nedostává? (všechny tyto informace jsme podali jako "Profesní sdružení" ve vyjádření před otevřením učiliště, ale nikdo na ně nereagoval )

   Ještě jedno zamyšlení. S hledem na to, že vyučení ve věznici trvá 2 až 3 roky, tak určitě vězni s lehkými delikty mezi „vyučenci“ nebudou, protože ti za lehké delikty  jsou ve vězení 1 až 2 roky, proto lze předpokládat, že do učení se budou hlásit především ti, kteří jsou ve výkonu trestu více let (patrně 3 a více), z čehož lze logicky odvodit, že jde buď o recidivisty, nebo o odsouzené za závažnější delikty a o to je tato skupina rizikovější. Logicky si každý průměrně uvažující člověk odvodí jednoduchý závěr – dlouhodobě odsouzení si díky „učení“ krátí čas ve vězení. A co takový bývalý vězeň udělá, když k někomu půjde malovat do bytu – udělá patrně práci (kvalitu nebudeme nyní řešit), obhlédne si to  a ….? -  zamysleme se nad tím. 

   A ještě jeden postřeh – jak se v budoucnu začne na řemeslo, lidi v něm včetně kvalitních odborníků  nahlížet ?  To vše může mít v budoucnu nedozírné následky, které bude velmi obtížné napravovat .

 

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/vezne-na-ucilisti-v-jiricich-vyucuje-znamy-pravicovy-extremista-pyj-/domaci.aspx?c=A110923_133240_domaci_brd

a další: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/162692-par-ctyrek-a-nekolik-vyznamenani-vezni-dostavali-vysvedceni/


Další informace:

      Sám byl trestán, nyní pro vězně založil učiliště, 6. 9. 2011

http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/jirice-vysvedceni20120131.html

 

Jinak píší o tom i zde http://www.vscr.cz/veznice-jirice-76/aktuality-210/sou-jirice
a zde je ta škola http://www.soujirice.cz/
.

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Topolančino, 20.8.2012, 13:42

zpět | nahoru