Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417

Malíři u primátora

17.1.2008 - Pražský primátor Pavel Bém se dnes setkal se zástupci Cechu malířů a lakýrníků. Přijal je již tradičně na prahu nového roku, aby s nimi probral všechny důležité události roku uplynulého a zeptal se na plány do budoucna.

„Jsem velice rád, že Cech začal úzce spolupracovat s odbornými učilišti. Je potřeba, aby na nich probíhala kvalitní výuka, vždyť co může být pro studenty řemeslné činnosti více, než praktické vzdělání. Jste to vy, kdo přinášíte do škol nové trendy z praxe, a i za to vám patří mé uznání,“ promluvil Pavel Bém k zástupcům Cechu malířů a lakýrníků.

„Naše současná aktivita je, mimo jiné, namířena do jednotlivých krajů a oblastí s cílem vytvoření místních „Cechovních skupin“ a „Kontaktních míst“ cechu, které by zprostředkovávaly kontakt mezi zákazníkem, řemeslníkem a Cechem,“ řekl Pavel Žatečka, generální sekretář Cechu. A zdůraznil, že v jednotlivých regionech jsou přece jenom trochu odlišné problémy, které je třeba řešit v místě a zároveň dbát na řemeslnou kvalitu práce. „V současné době již některé skupiny úspěšně pracují,“ dodal.

V malířském cechu registrováno více než 250 členů - řemeslníků, malířských firem a odborných učilišť. Počet zájemců o členství se neustále zvyšuje.

Dnešní cech chce navázat nejenom na svoji bohatou historii, ale především hodlá vyvíjet svou činnost tak, aby malířské a lakýrnické řemeslo znovu získalo tak dobré jméno, jaké mělo v minulosti, aby jeho členové dostávali informace o nových materiálech a zároveň byli proškolováni na jejich aplikace. To je velmi důležité pro dosažení profesionální práce. Významnou oblastí je i spolupráce s „Čestnými členy Cechu“, mezi něž patří především výrobci a dovozci malířských a lakýrnických materiálů, ale také pražský primátor Pavel Bém.

Malířským a lakýrnickým řemeslem na různé úrovni se v naší republice podle odhadů živí asi 15 – 20 tisíc řemeslníků. Cech spolupracuje s různými institucemi například Hospodářskou komorou ČR, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a dalšími, účastní se také celoevropských soutěží kvality.

Cech malířů a lakýrníků zahájil svoji novodobou činnost v roce 2003. Navázal tím ale  na bohatou tradici. Malíři a štítaři pražských měst založili bratrstvo již roku 1348. Karel IV. jim udělil výsady jako spolucechu „malířů duchovních“ a „malířů štítů“. Malíři do svého cechu postupně přibrali sklenáře, knihvazače, řezbáře, pergameníky, zlatotepce, iluminátory a další. Jako svého patrona uctívali sv. Lukáše s malířskými atributy. Roku 1595 císař Rudolf II. vydal důležitý majestát, v němž nařídil, že malíři nemají být nadále považováni za řemeslníky, ale za umělce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cech malířů a lakýrníků ČR - Stavinohová Šárka, 17.1.2008, 08:24

zpět | nahoru