Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaČlánky / InformaceCech na výstavě v Italském Miláně a Benátkách.

Cech na výstavě v Italském Miláně a Benátkách.

11.2.2008 - Před zhruba rokem se začala připravovat velká akce, zájezd do Milána na odbornou malířskou výstavu.
Naši členové se na zájezd složili, takže tím nezatížili cechovní pokladnu a cena byla velmi příznivá díky vlastnímu zajištění.

Tato výstava byla do Milána přeložena z Bologně a to byla podle mnohých velká chyba. Výstava byla sice veliká rozsahem, ale ze strany našeho řemesla byla zhruba třetinová nežli dříve. I tak tam, ale byla veliká spousta inspirace a možnosti získat přehled ve vývoji v oboru (např. velký nástup v dekoracích dveří).

Výstaviště je jedno z nejmodernějších v Evropě a byla to paráda. Spousta místa v uličkách, netlačíte se s lidmi o místo a vynikající je i vzduch v pavilonech.

Negativem bylo okradení jednoho z našich, ale zloděj měl formát – ukradl jenom peníze, ale doklady, karty a 5 E nechal v peněžence a hodil ji nazpět k postiženému. Zde se projevila solidárnost ostatních a v BUSu se udělala sbírka a tak měl okradený zase nějakou hotovost na jídlo a vstupy.

Ušetřený den z výstavy jsme věnovali Milánu. Zajeli jsme si na fotbalový stadion San Siro AC Milán a Interu Milán. Impozantní stavba 3x zvětšovaná až na kapacitu 85.000 diváků byla obdivuhodná. Poseděli jsme v kabinách na sedačkách slavných hráčů a prohlédli i muzeum.

Následně jsme se vydali do centra na prohlídku jedné z největších katedrál – „Dómu“. Mnohé bolely nožičky, ale počasí bylo nádherné. Vnitřek domu byl přehlídkou různých druhů mramoru a velkorysosti prostoru.

Po prohlídce vnitřních prostor a katakomb jsme vyrazily na střechu Dómu, kde posléze zavlála cechovní vlajka. Tento zážitek, kdy se procházíte po střeše katedrály, doporučuji všem. Tam teprve pochopíte celou velkolepost díla a umění našich předků. Vše se ani nedá popsat, a pokud se ještě někdy dostanu do Milána, tak jdu znovu.

Opakem byla slavná opera La Scala, která je naprosto fádní budovou a s naším Národním divadlem nebo Státní operou vůbec nelze srovnávat.

Zato zastřešená ulice byla další lahůdkou, kde se provádělo líčení na karneval. Toho využil náš člen Standa Zdražil a po nalíčení byl hvězdou z večerního Milána a stal se naším nejznámějším členem, neboť jeho fotografie si odvážejí turisté z celého světa do všech kontinentů. Všichni jsme mu záviděli, protože každá „baba“ se s ním chtěla vyfotit………… a že jich bylo.

Na nejslavnější obraz Leonarda Da Vinciho – „Poslední večeře páně“ jsme se bohužel nedostali, protože se musíte dlouho dopředu objednat.

Druhý den jsme po cestě domů zajeli do Benátek. Po počátečních trablech s vjezdem a parkování BUSu jsme se lodí vydali Grand kanálem přímo do centra na náměstí Sv. Marca. Krom krásných staveb bylo, ale i vidět jak Benátky chátrají. Někteří z nás viděli i novou F1 Ferrari.

Když jsem viděl, jak se všichni rozprchli do krásných uliček a podmanivých zákoutí Benátek, tak jsem opravdu nevěřil, že se v 16.45 všichni sejdeme u BUSu.

Musím smeknout před všemi – nikdo se neztratil ani nepřišel pozdě a tak i zde bylo vidět, že „kázeň a pořádek musí být, jen tak je to správně“ a v našem Cechu to tak je.

Zvláštní obdiv patří Petrovi Rusovi za jeho koupel v moři – byť nedobrovolnou.

Cesta domů ubíhala v pohodičce i díky perfektnímu a novému BUSu Scania, do kterého se vejde 65 osob a je tam místo i na nohy pro takové chlapy (Žabka, Gruník J, Čelůstka F.) a to nemluvím o komfortu kolem nás a kožených sedačkách.

Děkuji všem účastníkům i šoférům Student Agency za pomoc při zájezdě typu „BB“ (bez bab) a těším se na další akci s tak dobrou partou.

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Žatečka Pav, 11.2.2008, 21:15

zpět | nahoru