Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaČlánky / InformaceSpolečná příhraniční oblast, stejné problémy a jejich možná společná řešení.

Společná příhraniční oblast, stejné problémy a jejich možná společná řešení.

15.12.2014 - Ve čtvrtek, 13. listopadu 2014, se  konaly Mariánskolázeňské dialogy, které v lázeňském městě již posedmé pořádala Řemeslnická komora Dolní Bavorsko-Horní Falc z Regensburgu.

 

7. Mariánskolázeňské dialogy - Společná příhraniční oblast, stejné problémy a jejich možná společná řešení.

 

Ve čtvrtek, 13. listopadu 2014, se  konaly Mariánskolázeňské dialogy, které v lázeňském městě již posedmé pořádala Řemeslnická komora Dolní Bavorsko-Horní Falc z Regensburgu.

Více než 180 zástupců podniků, úřadů, škol a institucí z Čech, východního Bavorska, Rakouska a Slovenska diskutovalo ve třech pracovních skupinách o společné hospodářské oblasti mezi metropolemi Praha, Norimberk, Mnichov a Vídeň.

 

Firmy se nadále denně potýkají s překážkami při poskytování práce a dodávkách přes hranice. Ačkoliv EU již mnoho oblastí hospodářství jednotně reguluje směrnicemi, platí například u stavebního práva nebo pro nařízení o bezpečnosti práce národní zákony a ustanovení. Patří sem nezbytná úřední povolení, minimální mzdy a ohlašovací povinnosti. Během dialogů se též porovnávala činnost kontrolních orgánů na stavbách v Čechách a v Německu. Účastníci se také věnovali problematice uznávání odborné kvalifikace, vysílání pracovníků do sousedního státu a uznání technických kompetencí firem a zajištění dostatku informací pro poradenskou činnost jednotných kontaktních míst.

 

Evropský region Dunaj-Vltava, regionální kooperace, Euregia, Strategie EU pro Podunají: V příhraničí existuje mnoho vzájemně propojených iniciativ. V Mariánských Lázních stále znovu zazníval požadavek, aby si různé organizace mezi sebou vytvořily provázanější a silnější pouta, aby se tak zabránilo paralelním strukturám, a mohly být lépe využity prostředky poskytované Evropskou unií na projekty.

 

Bavorské i české příhraniční oblasti se již nyní setkávají s nedostatkem odborných pracovních sil a v budoucnosti budou muset čelit shodným demografickým změnám. Zdeněk Novotný, ředitel Úřadu práce v Plzni, varoval před tím, aby někdo uvěřil tomu, že by čeští učni mohli vyřešit východobavorský problém s nedostatkem učňů. „Také u nás musíme očekávat pokles populace. Nebudeme schopni pokrýt německou poptávku.“ Pro mnohé učební obory se dorůstající pracovní síly nacházejí jen velmi těžce. Jako obranný prostředek jsou v Česku již nasazována tzv. „motivační stipendia“, referovali zástupci českých úřadů práce. V oborech, které zoufale hledají pracovní síly, jsou takto podporování učni měsíční částkou ve výši 1.500 až 3.000 korun.

 

Kvůli ubývajícímu počtu žáků dochází na obou stranách hranice k tomu, že se v některých oborech nenajde dostatek mladých pro to, aby se vytvořila učňovská třída. V Sokolově to pan Daňo, člen revizní a kontrolní komise cechu malířů, vyřešil tak, že se dohodl se soukromou školou, která mu otevřela třídu pro jeho tři malířské učně. Musí za ně platit a učni od něj dostávají i stipendium. „Takovýto postup bohužel nejde u státních škol“, doplňoval Radomi Konečný, cechmistr Cechu malířů a lakýrníků České republiky. S problémy v učňovském školství se setkává i Cech topenářů a instalatérů České republiky, který na akci zastupoval jeho prezident, Bohuslav Hamrozi. „Rádi bychom v této oblasti spolupracovali s bavorskou i rakouskou stranou“, řekl Hamrozi.

 

Joachim Ossmann, ředitel pracovního úřadu ve Schwandorfu uvedl, ža na německé straně nyní pracuje asi 15.000 českých pracovních sil, z toho je jich v Bavorsku zhruba 10.000 zaměstnáno v oblasti mezi městy Hof (Cheb) a Pasov. Češi obzvláště rádi pracují v Bavorsku ve vzdálenosti do 40 kilometrů od hranice, protože mohou denně dojíždět do práce – většina jich je zaměstnána v okresech Cham, Regen a Tirschenreuth. Práci nacházejí především ve zpracovatelském průmyslu, v pohostinství, a také v oblasti obchodu a dopravy. Němci se podstatně méně odvažují, jít za prací přes hranici: Jen okolo 300 Němců je činných např. v Plzeňském kraji.

 

Účastníky Mariánskolázeňských dialogů přišel pozdravit i nový starosta Mariánských Lázní, ing. arch. Vojtěch Franta. „Ve své funkci jsem dnes první den a hned se mohu účastnit této úžasné mezinárodní akce. Přáli bychom si, aby takovýchto akcí bylo v Mariánských Lázních více,“ řekl Franta. Ocenil témata, která zde ve třech pracovních skupinách byla diskutována a vyjádřil nutnost, aby si mladí lidé vážili místa odkud pochází a aby se do těchto míst i po studiu nebo po pobytu v cizině vraceli.

 

Akce je určená odborníkům, ale každoročně se jí účastní i nastupující generace. Tři budoucí cukrářky ze Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech a učeň ze třetího ročníku oboru zedník ze Středního odborného učiliště stavebního v Plzni referovali o svých zkušenostech z týdenní praxe v Bavorsku. Praxi umožnila organizátorka dialogů, Řemeslnická komora Dolní Bavorsko-Horní Falc z Regensburgu, která má na bavorské straně 11 školících středisek, ve kterých pravidelně probíhají blokové kurzy pro učně. Tyto kurzy zajišťují rovnocenné vzdělání pro všechny učně stejného oboru a doplňují teoretickou školní výuku i praktickou výuku ve firmách.

 

Spolupráci plzeňské školy s řemeslnickou komorou přiblížil účastníkům dialogů ředitel školy, Mgr. Miloslav Štefek. Spolupráce začala v roce 2008 a neustále se rozvíjí. Před třemi lety proběhl první kurz upevňovací a lešenářské techniky, zakončený zkouškou. Účastníci získali německé osvědčení, které je opravňuje vykonávat tuto činnost i v Německu. Praktická výuka učňů z různých stavebních oborů probíhá opakovaně ve výukových střediscích řemeslnické komory v Regensburgu, Weidenu a Pasově. Kurzy prošli malíři, tesaři, truhláři, instalatéři i zedníci. Posledního kurzu, který byl zároveň pilotním, neboť se výuka konala jen v němčině a společně pro německé i české zednické učně, se zúčastnil i Jan Weis. Učni nejprve vyzdili zíďku a tu pak následně omítali – to nebylo nic nového, takové práce již dělali ve škole. Nové byly některé technologické postupy a jiné materiály, než s jakými se pracuje v Čechách. „My Češi jsme byli pomalejší, protože nemáme tolik praxe, ale zato jsme měli na pracovišti větší pořádek“, zdůraznil závěrem Jan Weis. Ve škole se učí německy a pobyt v Bavorsku ho motivoval k tomu, aby se napříště němčině více věnoval.

 

 

Kontaktní osoba v němčině a angličtině:

Ludwig Rechenmacher

Tel. 0941 7965-113

Fax 0941 7965-281113

e-mail ludwig.rechenmacher@hwkno.de

 

Kontaktní osoba v češtině:

Jaroslava Blazek, Ost-West-Agentur,

kancelář:  tel. / fax: +49 9652 1332, mobil: +49 160 946 037 86

e-mail: blazek.owa@t-online.de

 

 

Popis obrázku – zahájení dialogů:

Okolo 180 zástupců podniků, úřadů a institucí z východního Bavorska, Rakouska, Česka a Slovenska hovořilo v Mariánských Lázních o společném hospodářském prostoru. Akci zahájil Ludwig Rechenmacher, vedoucí oddělení zahraničního hospodářství řemeslnické komory a organizátor Mariánskolázeňských dialogů.

Foto: Kraus – zveřejnění bez honoráře -

 

 

Popis obrázku skupinová fotografie:

Nyní to znamená, spojit hospodářské síly a zajistit si tak budoucnost – v tom se shodovali hostitelé i účastníci Mariánskolázeňských dialogů (zleva doprava): Pověřenec pro Dunaj měst Ulm a Neu-Ulm Peter Langer, Ludwig Rechenmacher, vedoucí zahraničního hospodářského oddělení řem. komory, hlavní jednatel řem. komory Toni Hinterdobler, vícekonzulka z Generálního konzulátu Slovenské republik v Mnichově Naděžda Čisárová, starosta města Mariánské Lázně ing. arch. Vojtěch Franta, prezident řem. komory Dr. Georg Haber a Carmen Haber, předsedkyně Regensburských podnikatelek v řemeslné výrobě.

Foto: Kraus – zveřejnění bez honoráře -

 

 

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Topolančino, 15.12.2014, 12:03

zpět | nahoru