Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyOsočování živnostníků z nízkých daní je založeno na chybné úvaze

Osočování živnostníků z nízkých daní je založeno na chybné úvaze

8.1.2015 - V souvislosti se zveřejněním výsledků plnění státního rozpočtu za rok 2014 dochází k nesprávnému výkladu skutečně odvedených daní z příjmů OSVČ.

Osočování živnostníků z nízkých daní je založeno na chybné úvaze

V souvislosti se zveřejněním výsledků plnění státního rozpočtu za rok 2014 dochází k nesprávnému výkladu skutečně odvedených daní z příjmů OSVČ.

Zavádějící je informace, že živnostníci odvedli za rok 2014 částku 600 milionů korun, což byl pokles vůči předcházejícímu období. Chybný výklad spočívá nesprávném ztotožňování  příjmu z daně z příjmu fyzických osob (DPFO) s daní od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). DPFO v sobě sice zahrnuje daně živnostníků, ale je to současně příjmový účet od všech fyzických osob, kteří podají daňové přiznání.  Je tedy „zatížen“ mnoha dalšími vlivy, nesouvisejícími s podnikáním, mj. například slevou na dani starobních důchodců, daňovým zvýhodněním hypoték apod. Uvedené číslo je tedy z pohledu příjmů do státního rozpočtu v pořádku, ale z pohledu faktického odvodu daně z příjmů OSVČ zcela irelevantní. Skutečný odvod OSVČ je v roce 2014 přibližně 4 miliardy korun, což znamená naopak nárůst vůči roku 2013.

Předseda AMSP ČR Karel Havlíček k tomu dodává: „Ti, kteří trvale obviňují živnostníky z nedostatečného odvádění daní a argumentují odvody deset let starými by se nejdříve měli seznámit s mechanismem vykazování daně z příjmů, všemi vlivy a potom vyřknout závěr. Nejenže se porovnává neporovnatelné, ale navíc je výpočet většinou odvozen na základě chybné úvahy. Jakkoliv to zní nelogicky, přesný odvod daně z příjmu OSVČ je díky nastavenému mechanismu v konkrétním roce  pouze odhadnutelný, srovnávat v čase je potom úplný nesmysl, neboť v každém roce byl jiný režim daňových výhod  nepodnikatelských subjektů, což se na účtu okamžitě projeví.“

 

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Topolančino, 8.1.2015, 15:35

zpět | nahoru