Hlavní menu

Přihlášení

Přihlašovací jméno / e-mail + heslo
Zapomněli jste heslo? Nechte si heslo zaslat na e-mail. Pokud nemáte přístupové údaje a jste členem Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, kontaktujte správce serveru.

Sídlo Cechu:
SEKRETARIÁT - CMLT ČR

informační centrum

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR

AUTORIZOVANÁ PROFESNÍ ORGANIZACE

Učňovská 1 (1.patro)
190 00 Praha 9
tel:     266 106 572 
mob.: 777 02 04 03

e-mail: info@CMLT.cz

www: www.CMLT.cz 

zastávka "Spojovací" -

budova SOŠ Jarov

Registrace vedená :

Městský soud Praha, spisová značka L 12982

Ič: 266 02 032

Dič: CZ26602032

 

GPS souřadnice:

N-50°5'30.22"

E-14°30'1.572" 

 

Správce serveru:
T-Centrum.CZ, a.s.
www.tradecentrum.cz
tradecentrum@t-centrum.cz
Tel./fax: +420 267 132 417
Jste zde: Hlavní stránkaAktuality - zde zobrazit všechny článkyStředula šlápl vedle, OSVČ odvádějí na zdravotním pojištění více, než vyčerpají

Středula šlápl vedle, OSVČ odvádějí na zdravotním pojištění více, než vyčerpají

25.2.2015 - Šéf odborů Josef Středula prohlásil, že OSVČ přečerpávají systém zdravotního pojištění. Jak však zjistil server Podnikatel.cz, není to pravda.

 

Středula šlápl vedle,

OSVČ odvádějí na zdravotním pojištění více, než vyčerpají

 

Do OSVČ se před týdnem obul šéf odborů JOSEF STŘEDULA, podle kterého přečerpávají systém zdravotního pojištění a měly by do něj odvádět více.
Své prohlášení Středula ještě okořenil větou o tom, že by OSVČ dle „odvodové logiky“ měly dostávat jen třetinovou sádru nebo třetinu srdeční chlopně. Středulova teze o přečerpávání systému zdravotního pojištění od OSVČ má však jednu vážnou trhlinu, není totiž pravdivá.
Jak ukazují statistiky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP), které má server Podnikatel.cz k dispozici, odvádí OSVČ do systému zdravotního pojištění více, než za ně zdravotní pojišťovny zaplatí na zdravotních nákladech. V případě Všeobecné zdravotní pojišťovny, největší tuzemské pojišťovny v ČR, jde dokonce o dvojnásobek.


Čtěte také:
HK ČR: 10 omylů odboráře Josefa Středuly, které se týkají OSVČ

Pro OSVČ podle Středuly jen třetinová sádra

 

Josef Středula se ohledně OSVČ zmýlil.

Po nedávné jednání se členy vlády dal o sobě opět vědět předsedaČeskomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který prohlásil, že OSVČ přečerpávají systém zdravotního pojištění. Jestliže ve zdravotnictví chybějí prostředky, jestli je jasné, že OSVČ generálně přečerpají to, co do systému vloží, a nejsou solidární s nikým, tak požadujeme, aby došlo k nápravě této situace. Čím déle se to bude odkládat, tím déle bude trvat, než se do zdravotnictví dostane adekvátní částka, prohlásil podle iDNES šéf odborů. Následně Středula dodal, že jestliže platí OSVČ třetinu, co ostatní, bylo by normální logické vysvětlení, že dostanou jenom třetinu sádry nebo třetinu srdeční chlopně.

Realita? OSVČ systém nepřečerpávají

Server Podnikatel.cz v návaznosti na Středulova slova oslovil všechny zdravotní pojišťovny, aby poskytly statistiky ohledně odvodů OSVČ a nákladů, které na zdravotní péči OSVČ musí platit. Některé pojišťovny nedokázaly segmentaci zdravotních nákladů podle druhu ekonomické činnosti poskytnout.


Informaci, kolik ročně uhradíme za zdravotní péči OSVČ, vám nemohu poskytnout, neboť takovou statistiku nevedeme, uvedla serveru Podnikatel.czHANA KADEČKOVÁ, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky.

Náklady na zdravotní péči naše pojišťovna nesleduje dle kategorií plátců, ale dle věkové kategorie a diagnózy, případně tzv. nákladné diagnózy, připojil se PETR KVAPIL, asistent ředitelky Zaměstnanecké pojišťovny Škoda.

 

Serveru Podnikatel.cz se však podařilo získat data VZP, největší české tuzemské zdravotní pojišťovny, která má více než 6 milionů klientů. Jde tedy o relevantní statistiky, které navíc dokládají data OZP, další velké tuzemské zdravotní pojišťovny. I OZP totiž požadovaná čísla poskytla.
Jak ukazují data VZP i OZP, OSVČ do systému zdravotního pojištění odvedou větší částky, než za ně pojišťovny zaplatí na zdravotních nákladech. Získané statistiky se navíc týkají těch OSVČ, kteří si vydělávají pouze jako OSVČ. Ve statistikách tedy nejsou započítány OSVČ, které mají souběh se zaměstnáním, nebo za ně případně pojistné platil také stát (studenti, důchodci). Tyto OSVČ totiž mají dvojí odvody, jedny jako OSVČ a druhé od zaměstnavatele či státu, ale pouze jedny zdravotní náklady.

 

Čtěte také:
Kdo se má lépe? Zaměstnanci nebo OSVČ?

Co se týče VZP, tak ta v roce 2013 evidovala přibližně 300 tisíc pojištěnců, kteří byli pouze OSVČ. Tito pojištěnci zaplatili na pojistném 6,5 miliardy korun a za péči o ně VZP uhradila 3 miliardy korun. Tedy spotřebovali polovinu zaplaceného pojistného. Průměrná platba pojistného byla přes 22 tisíc Kč a průměrné náklady přes 10 tisíc Kč, doplnil serveru Podnikatel.cz OLDŘICH TICHÝ, mluvčí VZP.

I statistiky OZP ukazují, že OSVČ zaplatí na pojistném více, než pojišťovny stojí na zdravotních nákladech.

 

Za rok 2014 evidovala OZP 41 902 OSVČ, které na pojistném zaplatily přes 666 milionů korun.

Výdaje na tyto OSVČ ale činily “jen” 462 milionů korun.

 

Rok       Počet OSVČ   Příjmy z poj. OSVČ (v Kč)    Výdaje na OSVČ (v Kč)

2010     40 995           894 530 413                        439 419 299

2011     40 298           896 552 635                        426 050 345

2012     41 314           917 021 049                        437 376 839

2013     40 704           615 241 644                        442 521 766

2014     41 902           666 033 449                         462 199 489

 

Odvody OSVČ a náklady OZP na OSVČ

 

Zdroj: OZP

Data VZP a OZP ukazují, že OSVČ systém zdravotního pojištění nepřečerpávají a naopak do systému, stejně jako zaměstnanci, odvádí více, než z něj čerpají. Každopádně z dat vyplývá, že bilance OSVČ je významně kladná, jsou solidárními plátci a řečeno s trochou nadsázky „by měly možná právo ne na 1/3 sádry, ale i na sádru značně nadstandardní", komentoval MARIO BÖHME, mluvčí OZP.

 

Středula zapomíná na solidárnost systému

Zároveň ale zástupci zdravotních pojišťoven dodávají, že systém zdravotního pojištění je nastaven jako solidární. Tedy jsou solidární zdraví s nemocnými, mladí se starými, lidé v produktivním věku s lidmi v neproduktivním věku (děti, důchodci), a to jak na příjmové stránce, tak na výdajové.

Některé skupiny do systému přispívají, jiné z něj berou.


Do systému veřejného zdravotního pojištění přispívají zaměstnavatelé (odvádějí současně za firmy i zaměstnance), OSVČ, OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů) a stát (hradí pojistné za děti, důchodce).

Celý systém je navíc deformován 100% přerozdělením prostředků, jakousi pseudosolidaritou mezi zdravotními pojišťovnami, vysvětlila ELENKA MAZUROVÁ, mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny.


OSVČ ale každopádně nepatří mezi skupiny, které systém podle Středulových slov přečerpávají.

Z hlediska financování zdravotní péče vidíme problém opravdu jinde než v platbách OSVČ, uvedla Hana Kadlečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky.
Plně chápu, že systém je solidární a že nemá cenu vytahávat, kdo více platí a odvádí. Nicméně tuto zcela populistickou diskusi jsme nevyprovokovali my podnikatelé, ale odboráři. A pokud se tedy již začala, je třeba ji dokončit a jasně deklarovat, že na základě faktů a čísel od největší tuzemské pojišťovny, nikoliv dojmů odborových svazů, vyplývá, že OSVČ platí do zdravotní kasy dvojnásobek, než z ní čerpají.
Slušnost by nyní byla, aby se odboráři omluvili, nic více, uzavřel KAREL HAVLÍČEK, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

 

http://www.podnikatel.cz/clanky/stredula-slapl-vedle-osvc-odvadeji-na-zdravotnim-pojisteni-vice-nez-vycerpaji/

 

Daniel Morávek

 

zástupce šéfredaktora

www.danielmoravek.cz

 

 

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR - Topolančino, 25.2.2015, 11:41

zpět | nahoru